В Доброполье библиотекари делились секретами профессионального мастерства в организации книжных выставок

Переглядів: 1031 0 27.03.2017 в 13:00:01 Новини бібліотек
В Доброполье библиотекари делились секретами профессионального мастерства в организации книжных выставок

23 березня в «Методичному універі» бібліотекарі Добропільської міської ЦБС ділилися секретами професійної  майстерності в організації книжкових виставок.

Книжкова виставка незамінний  інструмент в бібліотечному обслуговуванні.  Прагнучі привернути увагу користувача до книги і читання, бібліотекарі вдаються до різних експериментів з формами, видами та конструкціями книжкових виставок. Та все ж існують певні правила і норми в організації та оформленні книжкових виставок. Про сучасні моделі книжкових виставок, їх класифікацію за ознаками та комплексний підхід до організації виставок розповіла завідуюча  МБО Шуман Ольга Володимирівна.  Не забула Ольга Володимирівна і про збагачення професійної скарбнички бібліотекарів новими термінами:

Ай-стопери – (eye-stopper) яскравий, неординарний, що виділяється елемент візуальної реклами або незвичайний спосіб подачі інформації, що привертає увагу; візуальний подразник.

Меморія – (Лат. Memoria - пам'ять) виписка, запис з коротким викладом суті якої-небудь справи.

У сучасних умовах інформаційного обслуговування ефективною формою дистанційного обслуговування є віртуальна виставка. Такий інформаційних продукт дає змогу вирішити важливі завдання відповідно до запитів сучасного суспільства, зокрема істотно вдосконалити якість інформаційного обслуговування, ширше розкрити фонди бібліотеки, надати доступ до наявних ресурсів. Бібліограф МБВ Хоружий Тетяна Миколаївна ознайомила присутніх з певними рекомендаціями щодо організації віртуальних виставок, звернула увагу на різноманітність моделей,  підходів в та сервісів  для організації нового електронного ресурсу.  Більш детально зупинились на сервісі Script. Бібліограф презентувала детальну інструкцію роботи в даній програмі.

Візуальний аспект створення книжкових виставок розкрила методист МБВ Черкашина Дар’я Володимирівна.  На прикладах продемонструвала особливості використання шрифтів та  кольорів  в оформленні виставок.  Бібліотекарі дізналися багато нового і цікавого про тонкощі поєднання кольорів, про побудову композиції, особливості сприйняття та психологічний вплив кольорового оформлення на глядача.  

Задання бібліотекарів – здивувати, привернути увагу до книги і бібліотеки. Бібліотечні виставки мають стати цікавими, видовищними, емоційними, в чомусь навіть несподіваними для користувача.

Під час семінару бібліотекарі мали змогу продемонструвати увесь свій творчий потенціал,  свою професійну майстерність та креативність.  Учасникам була запропонована організаційно-прикладна гра «Модель бібліотечної виставки».  Під час якої, бібліотекарі,  за допомогою наявних ресурсів, мали розробити та презентувати проект виставки.

Незважаючи на правила організації книжкових виставок, на  вимоги  до їх форм, структури і композиції, бібліотекарам все ж залишається величезний простір для творчості, креативу та фантазії.  В цьому ми могли пересвідчитись розглядаючи роботи учасників проекту «Display – кросинг» . Центральна бібліотека уважно слідкує за цим проектом бо вже готова прийняти естафету мандрівної виставки «Мрій! Читай! Мандруй!»

На мою особисту думку, книжкова виставка – це реклама бібліотеки, її обличчя, її імідж.  І хто ж як не маркетологи та PR – менеджери можуть навчити нас рекламувати послуги бібліотеки. Щоб виставкова діяльність бібліотеки була ефективною необхідно звернутися до системи маркетингових комунікацій. Завдання виставки - привернути увагу користувача та перетворити його на постійного «споживача» бібліотечних ресурсів та  продуктів.


Джерело: http://dobro-biblio.ucoz.ru


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх