Українцям на карантині залишать 2/3 окладу: подробиці

Переглядів: 1608 0 03.04.2020 в 09:00:18 Новини України
Українцям на карантині залишать 2/3 окладу: подробиці

Кабмін вирішив допомогти тим, хто не має можливості дістатися до роботи.

Українцям на карантині залишать 2/3 окладу. Це стосується тих, хто не має можливості дістатися до роботи чи працювати дистанційно. Такі зміни передбачені законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби» №3275, який було схвалено в цілому на позачерговому засіданні Верховної Ради, повідомляється на сайті Верховної Ради.

Так, змінами до ст.113 Кодексу законів про працю передбачено, що перебування на карантині прирівнюється до простою не з вини працівника. Цей час має оплачуватися з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Таким чином, з одного боку, уряд переклав на роботодавців, які і так втрачають гроші через припинення діяльності, ще й обов’язок оплачувати своїм працівникам період карантину. З іншого — цим же законом визначено можливість для роботодавця звернутися за допомогою по частковому безробіттю його працівників за період дії карантину.

Втім, ст.47-1, якою доповнено закон «Про зайнятість населення», застерігає, що звернення про таку допомогу є правом, а не обов’язком роботодавця. Тобто, у будь-якому разі роботодавець має виплатити ці 2/3 окладу (тарифу), а згодом Фонд соціального страхування на випадок безробіття поверне частину коштів, також із розрахунку 2/3 окладу, але не більше мінімальної зарплати на кожного. Причому за працюючих на підприємстві осіб, які отримують пенсію, допомогу не виплачуватимуть.

До того ж звернутися за такою допомогою потрібно не пізніше 30 календарних днів з дня зупинення виробництва.

Водночас не скасоване правило, за яким навіть у разі, якщо через карантин місячний дохід працівника виявиться меншим за мінімальну зарплату, роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ мінімум 1039,6 грн за кожного працівника. І ці суми фондом не відшкодовуються.

Натомість, наприклад, для держслужбовців, у т.ч. працівників апарату судів це означає, що їм, у разі неможливості дістатися на роботу, можуть виплачувати лише 2/3 посадового окладу — без премій та будь-яких доплат.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх