Ученик из Белозерского взял участие в конкурсе канадской общественной организации

Переглядів: 1638 0 25.02.2017 в 19:17:57 Освіта
Ученик из Белозерского взял участие в конкурсе канадской общественной организации

ВИДАТНІ УКРАЇНЦІ КАНАДИ.

Участь у конкурсі від Open World Learning

Сьогодні для сучасної та цілеспрямованої молоді відкрито багато шляхів. Користуючись всесвітньою мережею, молодь може прийняти участь в різноманітних конкурсах, щоб випробувати себе і отримати можливість удосконалювати свої знання. Учень 9 класу Білозерської загальноосвітньої школи №13 І-ІІІ ступенів Добропільської міської ради, Донецької області,Бєлоусов Дмитро, вирішив взяти участь в конкурсі канадської громадської організації Open World learning. Конкурс оголошений з нагоди святкування 125-річчя перших українських поселень у Канаді та 150-річчя Незалежності Канади, для того, аби молодь могла отримати великий досвід спілкування з різними людьми та взяти участь у культурному обміні. Основною умовою конкурсу є вивчення видатного українця, що емігрував до Канади та зробив внесок в історію української діаспори.

Під час мого дослідження я познайомився з багатьма талановитими земляками, які творять історію як своєї країни, так і всього світу. Канадці українського походження в чужому краю зуміли добитися великих успіхів, серед них є політики, спортсмени, митці, люди науки, бізнесмени, космонавти та представники інших сфер діяльності. Вклад наших співвітчизників у розвиток культури та економіки цієї країни важко переоцінити. Для свого проекту я вибрав людину про яку кожному варто дізнатися . Особистість цієї жінки зацікавила мене перш за все саме тому, що вона є самою звичайною людиною, яка володіє надзвичайними здібностями. Ця людина досягла визнання, завдяки своєї наполегливості, організованості, порядності. Їй присутня велика любовь до власної справи.

Сільвія Ольга Федорук– донька українських емігрантів, змогла стати відомим науковцем, політиком та суспільним діячем. Народилася Сільвія п’ятого травня 1927 року у канадському місті Канора. Батько був вчителем, тому з радістю передавав свої знання дівчинці. Під час другої світової війни сім’я переїхала в Онтаріо.

Тут Ольга вступає до коледжу, який у 1946 році закінчує з найкращими результатами у її класі, була нагороджена медаллю і отримала стипендію для навчання в університеті. Сім’я приймає рішення повернутися до Саскачевану, де дівчина стає студенткою. Вона отримала ступінь бакалавра з фізики.

Спочатку молода спеціалістка працюватиме у клініці раку міста Саскатун, де пізніше стає головним фізиком. Загалом, вона пропрацює у цій клініці 35 років. Ще на початку кар’єри Ольга здобула репутацію в ядерній медицині, досліджуючи медичне використання радіоактивних ізотопів.

У 1951 році Ольга Федорук приєдналася до групи дослідників університету Саскачевану, де була єдиною жінкою. Вони зробили, на той час, прорив у лікуванні раку завдяки винайденню апарату Кобальт – 60. Він дав змогу проводити опромінення злоякісних пухлин, що значно підвищило шанси хворих на одужання, а лікарям усього світу на якісний результат своєї роботи. Також Ольга Федорук брала участь у розробці одного з перших ядерних сканерів.

Видатна українка стала першою жінкою, членом комітету з контролю атомної енергетики Канади, професором та ректором Саскачеванського університету, офіцером ордену Канади. Окрім цього, була лейтенант – губернатором провінції Саскачеван.

Сільвія Ольга Федорук стала відомою не лише в Канаді, але й поза її межами завдяки своїй науковій діяльності в галузі ядерної медицини та онкології.

1986 рік став визначним у житті Сільвії, адже їй було присуджено титул жінка року і, головне, цього ж року була встановлена премія її імені в галузі медичної фізики «За найкращу наукову статтю».

Померла Ольга Федорук у 85-ти річному віці.

Ольгу Федорук без сумніву можна називати видатним нащадком світових українців. Маю надію що історія життя видатної землячки надихне молодих людей до ще більшої самовідданості своїй справі, з метою досягнення успіху і відновлення нашої Батьківщини. 

 


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх