У Добропiллi співвласникам багатоквартирних будинків потрiбно прийняти рішення щодо форми управління

Переглядів: 916 0 11.03.2020 в 11:30:40 Новини місцевої влади
У Добропiллi співвласникам багатоквартирних будинків потрiбно прийняти рішення щодо форми управління

Вибір управителя багатоквартирного будинку залишається актуальним питанням

У зв’язку з прийняттям змін до ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» та згідно рішення Добропільської міської ради «Про списання з балансу комунального підприємства «Добропільська служба єдиного замовника» багатоквартирних будинків» №7/64-8 від 20.11.2019 року списання з балансу багатоквартирних будинків завершиться 01 червня 2020 року. Тож виконком Добропільської міської ради просить співвласників багатоквартирних будинків прийняти рішення щодо форми управління багатоквартирним будинком.

Згідно цих законів співвласники багатоквартирних будинків отримали ефективний механізм для прийняття спільних рішень та можливість обирати форму управ­ління своїм будинком, а саме:

- самостійно (шляхом прийняття рішень на загальних зборах співвласників багатоквартирного будинку);

- створити ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку);

- передати всі або частину функцій з управління будинком управителю.

У відповідності до п.14 статті 1 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» управитель багатоквартирного будинку – фізична особа-підприємець або юридична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Співвласники багатоквартирного будинку, які не бажають здійснювати самостійно управління багатоквартирним будинком або шляхом створення ОСББ, можуть передати усі або частину функцій з управління багатоквартирним будинком управителю шляхом укладання договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

Відносини між співвласниками та управителем ґрунтуються на договорі. Вартість послуги з управління ба­гатоквартирним будинком тепер не встановлюється місцевою владою, а визна­чається за домовленістю сторін, і змінити її в односторонньому порядку неможливо.

Рішення щодо управління багатоквартирного будинку приймається на загальних зборах співвласників. Рішення зборів співвласників оформляється протоколом (п. 7 ст. 10 Закону), який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування («за», «проти», «утримався»).

Якщо під час проведення зборів співвласників для прийняття рішення не набрано достатньої кількості голосів «за» або «проти», проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на зборах (п. 8 ст. 10 Закону).

Протокол зборів співвласників складається не менш як у двох примірниках, один з яких зберігається в управителя, а другий передається на зберігання відділу з питань екології, природних ресурсів та комунального господарства Добропільської міської ради (вул. Першотравнева, 83, каб. 213) (п. 9 ст. 10 Закону).

За додатковою інформацією співвласники багатоквартирних будинків можуть звернутись до відділу з питань екології, природних ресурсів та комунального господарства Добропільської міської ради (вул. Першотравнева, 83, каб. 213).


Джерело: Добропільська міська рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх