Добропольчан предупредили об опасности укусов шершней

Переглядів: 930 0 26.06.2019 в 13:30:18 Новини району
Добропольчан предупредили об опасности укусов шершней

Впродовж останніх декількох років на територіях парків, скверів, дитячих дошкільних закладів, шкіл, оздоровчих закладів мешканці міста і сіл все частіше зустрічають комах, зовнішнє схожих на осу, але значно більших за розміром, чорно-жовтого кольору, які безперервно кружляють низько над землею, ніби чогось шукаючи. 

   Комаху звуть Сколія-гігант (лат. Megascolia maculate), занесена до Червоної книги України, найбільша оса Європи, довжина тіла самиць сягає 55-60 мм. 
У великій кількості з'являються на поверхні наприкінці весни-початку літа-у період спарювання та запліднення самок. 

    І майже завжди поруч ви побачите хоча б один трухлявий пень, або залишки від нього- вхідні дверцята домівки цієї комахи. Сама ж домівка розташована нижче- це коріння того, що колись було деревом. 

   Основний цикл розвитку личинки Сколії- гіганта проходить глибоко під землею, а саме- в природних укриттях- порожнечах трухлявих пеньків, де є відповідні для розвитку личинки умови взимку - температура та волога. 

    Сколія-гігант- оси- одинці. Вони не будують гнізд і не живуть сім'ями. Так що колективний напад таких ос не загрожує. І ще один «плюс»- цей вид ос не агресивний, але, звичайно, за умов, коли самих ос, та домівки, де вирощується малеча, не чіпати. 

    Для профілактики заселення коріння цими осами, необхідно спилювання дерев у населених пунктах проводити нижче рівня грунту хоча б на декілька сантиметрів, засипаючи місце спилу землею після завершення робіт. 

  Серпень-вересень період активного розмноження шершнів (лат.Vespa). Розміри наших різновидів шершнів складають у середньому 20-35 мм, у тропіках деякі види сягають розмірів до 55-60 мм і більше. З огляду на той факт, що шершні використовують в якості їжі шкідників садових культур, а також старих і хворих бджіл, їх можна зарахувати до корисних комах. 

    Загальна тривалість життя шершня складає не більше місяця, за винятком матки, яка може прожити до 2 років, у т.ч. пережити зимівлю. Шершні будують свої гнізда на поверхні, в самих різних укриттях: у дуплах дерев, закинутих шпаківницях, гаражах і сараях, на горищах, балконах будівель і т.п. По формі гнізда нагадують лускату на вид грушу, овал, або шар. За сезон розмноження (теплий період року) такий собі вулик може сягати розміру до 50 см і більше. 

    Якщо ви випадково побачили гніздо шершнів, то можете бути впевнені, за вами теж вже давно спостерігають з протилежного боку, чекаючи команду на атаку. Шершні громадські комахи і відчуваючи небезпеку для свого гнізда, атакують теж командою, великим числом особин, а це вже вкрай небезпечно. Спровокувати напад може: випадкове торкання гнізда, наближення до гнізда на критичну відстань, різкі рухи, крики, гучна мова, запах парфумів, алкоголю та ін. 

   Таким чином, безпосереднє сусідство з шершнями для домовласників може бути небезпечним, тому необхідно терміново позбавлятись таких домівок, для чого звернутися за допомогою до спеціалізованих організацій, маючих спеціальне обладнання, та засоби захисту. 

    Після укусу, у т.ч. осою, бджолою і т.п., необхідно терміново прийняти антигістамінний препарат, наприклад, «Супрастін», «Тавегіл», у разі погіршення самопочуття, негайно викликайте «швидку допомогу». 


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх