«Шкільний» закон: які зміни пропонує новий законопроект про освіту

Переглядів: 853 0 05.06.2019 в 13:00:17 Новини України
«Шкільний» закон: які зміни пропонує новий законопроект про освіту

Кабмін запропонував Раді новий «шкільний» закон. Вказано, що одним із напрямів реформи стане переатестація та сертифікація вчителів. Про це йдеться в проекті закону «Про повну загальну середню освіту» №10204.

Згідно з документом, 12-річне навчання та 12-бальна система оцінок стають стандартом. Відомо також, що директора школи обиратимуть на конкурсних засадах строком на 6 років. Причому в одній школі особа зможе керувати не більше 12 років поспіль. Також передбачена низка заборон для зайняття керівної посади.

Після набрання чинності новим законом усі безстрокові договори з директорами шкіл (ліцеїв, гімназій) мають бути розірвані та укладені контракти на 6 років. Так само вчинять із педагогами, які отримують пенсію за віком: з ними також укладатимуть контракти на строк від 1 до 3 років. Незгодних з новою системою уряд пропонує звільняти.

Ті, хто залишаться працювати, будуть зобов’язані пройти атестацію та сертифікацію. Отримання сертифікату дасть право на доплату в розмірі 20% до посадового окладу. Але цих доплат позбавлять, якщо вчителя спіймають на академічній недоброчесності. У повному переліку дій, які підпадають під це визначення, є, наприклад, необ’єктивне оцінювання як учнів, так і колег, надання допомоги учням під час оцінювання тощо.

Між іншим, за невиконання вимог чиновників від освіти щодо усунення порушення законодавства у цій сфері передбачене покарання у вигляді штрафу в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–1700 грн).


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх