Семінар бібліотекарів "3D" в бібліотеці

Переглядів: 1955 1 28.04.2013 в 20:29:30 Суспільство
Семінар бібліотекарів

26 квітня 2013 р. в Центральній міській бібліотеці м. Добропілля відбувся семінар для працівників бібліотек Добропільської міської ЦБС за темою «3D» в бібліотеці: документ, дозвілля, діалог».

   

«В наш час все частіше обговорюються теми: Якою має бути сучасна бібліотека, щоб завжди бути повноправним членом суспільства?, Що робити бібліотеці для того, щоб про неї пам'ятали і знали всі?, Як створити той образ бібліотеки, в яку хочеться йти?, Як зробити бібліотеку відкритою і цікавою для мешканців міста?, - почала роботу семінару завідуюча методико-бібліографічним відділом ЦБС Вікторія Євгеніївна Копатько.

Сьогоднішня зустріч присвячена темі «3Д» в бібліотеці: документ, дозвілля, діалог». Термін «3D» - який для багатьох звучить магічно, розшифровується дуже просто: документ, дозвілля, діалог. Всі процеси в бібліотеці, пов'язані з цими трьома складовими, вимагають сьогодні переосмислення, як кажуть «перезавантаження».

З цікавими змістовними доповідями на семінарі виступили бібліотекарі ЦБС.

Завідуюча дитячою бібліотекою-філією № 5 м. Добропілля Оксана Іванівна Рябовол торкнулася «гарячої теми» для сучасного бібліотекаря - «Бібліотекар та соціальні мережі. Успіх чи небезпека?» - «Для бібліотеки соціальні медіа є економічним і при цьому ефективним способом вивчення думки про бібліотечні послуги, формування позитивного іміджу, налагодження ефективних комунікацій з реальними або потенційними користувачами. Це хороший засіб для просування книги, читання та бібліотеки у віртуальному середовищі. Ми часто забуваємо, що бібліотеці необхідно доводити свою корисність, показувати, кому і навіщо вона потрібна, тобто  займатися своїм просуванням. Як ми будемо використовувати при цьому соціальні медіа, залежить від наших конкретних завдань. Важливо пам'ятати, що соціальні медіа – це не наша мета, а наш інструмент. Тому бібліотекам потрібно звернути увагу на те, як задіяти соціальні мережі».


Бібліотекар бібліотеки-філії № 1 м. Добропілля Тетяна Григорівна Федорченко запропонувала зробити віртуальну екскурсію в свою бібліотеку і подивитися на результати творчої роботи з організації бібліотечного простору. «Сучасну бібліотеку неможливо уявити без сучасного і комфортного дизайну, адже саме цього вимагають користувачі. Наша бібліотека намагається реалізувати своє творче бачення: художньо оформлюємо свій простір, розробляємо власний неповторний стиль і створюємо затишні і привітні умови для своїх читачів. Адже бібліотеки в майбутньому будуть «третім місцем» для українців після дому і роботи, місцем, де хочеться проводити час для саморозвитку або розваг», - зауважила Тетяна Григорівна і показала учасникам семінару презентацію з цікавими приклади оформлення бібліотечного інтер’єру.


Майстер-клас по роботі з краєзнавчим фондом в бібліотеці провела Корінецька Наталя, працівник бібліотеки-філії № 2 м. Білозерське. «Хочеться сказати, що найголовніше в запитуваності матеріалів з краєзнавчого фонду є не великий обсяг, не правильність розстановки документів, а яскраве та привертаюче увагу наочне оформлення та правильна популяризація літератури. В нашому краєзнавчому фонді виділено постійно діючу виставку, присвячену пам’ятним та ювілейним датам нашого краю. В цьому році виповнюється 60 років місту Добропілля та 100 років хутору Біла Зірка, тому ми об’єднали ці дати в одну експозицію під назвою «Краю мій, тобі моя любов». В ній представлені книги, тематичні папки та творчі доробки наших читачів. Також в цьому році виповнюється 70 років з дня визволення  Донбасу. Ця подія не залишилась без уваги і втілилась у виставку «Навіки в пам’яті нащадків»…», - поділилася своїми ідеями Наталя Олександрівна.


  «Класика. Перезавантаження» - так називалася доповідь Людмили Анатоліївни Гловяк, бібліотекаря відділу обслуговування ЦМБ, про нові форми популяризації творів класичної літератури серед користувачів. «Для залучення відвідувачів до бібліотеки, необхідно вишукувати нові цікаві форми роботи з популяризації світових класиків, позиціонувати читання як гідний спосіб змістовного і цікавого дозвілля, підняти престиж в суспільстві класичної літератури як для читачів, так і професії бібліотекаря», - сказала вона. Запропонувавши досвід своєї бібліотеки та бібліотек України і Росії в цьому напрямку роботи, Людмила Анатоліївна зацікавила учасників семінару та заохотила до переймання нетрадиційних творчих ідей та впровадження їх в роботу своїх бібліотек. Презентація «Класика», яку бібліотекар підготувала, теж стане поповненням у творчу теку працівників бібліотек.


Завідуюча бібліотекою-філією № 3 смт Новодонецьке Яскель Ірина Володимирівна повідомила про багато нових форм роботи в бібліотеках світу та України, акцентувавши увагу на тому, що «…бібліотека стає територією необмежених можливостей. Бібліотека в невеликих селищах завжди була і буде культурно-просвітницьким і виховним центром, лідером інформаційного забезпечення населення.  Як інформаційний центр сільська бібліотека ще не повністю реалізувала свій потенціал, хоча читач як і в місті, так і у нас може швидко і якісно отримувати інформаційні послуги. Як і тридцять, сорок років тому до бібліотеки йдуть школярі, щоб знайти необхідний матеріал до уроку, для доповнення теми, яка зацікавила, за творами улюбленого письменника або просто за книгою для «душі». За аналогією зі звичним виразом «читач прийшов до бібліотеки» цей етап її розвитку можна висловити по-сучасному - «бібліотека "прийшла" до читача».


Про створення іміджу сучасної бібліотеки, про бібліотечний ребрендінг  розказала завідуюча бібліотекою-філією № 4 м. Білицьке Тетяна Володимирівна Краснопольська: «Щоб підвищити імідж бібліотеки і залучити нових читачів ми проводимо заходи поза приміщенням бібліотеки: свято відкриття Всеукраїнського тижня дитячої книги, свято до Міжнародного дня захисту дітей, бібліотечний флеш-моб до Дня Незалежності України, громадські обговорення «Бібліотека і суспільство: Орієнтири на майбутнє». Звичайно, проведення таких заходів потребує значної підготовки: це і музичне оформлення, різнокольорові кульки, книжкові вітрини, конкурси, заохочувальні призи. Такі заходи збирають велику аудиторію, привертають не тільки дітей та їх батьків, але і різні верстви населення. Після проведення таких заходів, які є своєчасними і актуальними, кількість нових читачів і кількість відвідувань в бібліотеці значно збільшується, підвищується і авторитет самої бібліотеки».


Молодий бібліотекар дитячої бібліотеки-філії № 5 м. Добропілля Христина Іванівна Шелковська відвідала нещодавно обласний семінар бібліотечних працівників у м. Донецьк за темою «Місце читання в структурі дозвіллєвої діяльності дитини». Про свої враження від семінару та безліч цікавих ідей Христина розказала всім присутнім бібліотекарям. Вітаємо молоду колегу з дебютом, адже це був перший виступ Христини на бібліотечних семінарах нашої ЦБС!

Презентацію-анонс бібліотечних конкурсів представила завідуюча МБВ ЦБС Копатько Вікторія Євгеніївна. Більш детально на одному з них зупинилась бібліограф МБВ ЦБС Бучковська Лариса Віталіївна, яка розповіла про те, що таке буктрейлер, як його створити та показала цікаві відео-ролики буктрейлерів як приклад і орієнтир для майбутніх конкурсних робіт бібліотечних працівників.

Всім учасникам семінару працівники Методико-бібліографічного відділу бажають невичерпних творчих джерел та задоволення від власної роботи!

Бібліограф МБВ Добропільської міської ЦБС,

Бучковська Л.В.

   

Источник: http://dobro-biblio.ucoz.ru


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



avatar
1 Simply_Olya • 20:41:46, 28.04.2013
Ностальгия cool
ComForm">
avatar
Наверх