СЭС г.Доброполья: "Как не стать жертвой клеща"

Переглядів: 1913 0 30.04.2015 в 14:56:41 Новини охорони здоров'я
СЭС г.Доброполья:

Профілактика іксодового кліщового бореліозу (Хвороби Лайма)

Лайм-бореліози - інфекційні захворювання, що викликаються бореліями і передаються іксодовими кліщами.

   У Добропільському районі, як і в цілому по Україні, щорічно реєструються випадки укусів людей кліщами. За 2014 рік таких випадків – 53, а в цьму році за чотири місяці - 5. Більш всього випадків укусів людей кліщами в районах Ганівського та Чернявського водосховищ. В 2014 році в Добропільському районі зареєстровано 1випадок бореліозу, тому проблема з цим захворюванням залишається актуальною і в теперішній час. 
 

   У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності – в квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Як правило, їх менше в суху і спекотну погоду і більше в прохолодну, похмуру.        

   Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць в грунт. 

            Кліщі нападають на людей не лише під час перебування на природі. Після відвідування зеленої зони, кліщі залишаючись на одязі переносяться в приміщення, і якщо одяг не оглядається і не очищається, можуть потрапляти на шкіру в найбільш уразливих місцях: за вухами, на шиї, пахвами, в паховій області.

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці наявності кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах.

       Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження.

 

Ранні клінічні симптоми бореліозу.
- інкубаційний період коливається від 1 до 20 днів (частіше 7 – 10), при цьому в місці присмоктування кліща по-перше виникає болючість, свербіння, набряк і почервоніння шкіри;

далі відчуваються:

- стягування і порушення чутливості в місці укусу кліща; 
- помірний головний біль, загальна слабкість, нездужання, нудота; 
- підвищення температури тіла частіше до 38°С; 
- поява еритеми шкіри в місці укусу кліща, часто у вигляді кільця, еритема може мігрувати по тілу; 
- реґіонарний лімфаденіт; 
- можливі ригідність м'язів шиї, біль у м'язах і кістках, що мігрують, артралгії. 
При появі описаних клінічних симптомів через 3-32 днів після відвідин лісу тощо, або після зафіксованого укусу кліща необхідно терміново звернутися до лікаря.

 

Засоби особистого захисту від кліщів.
- При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі (ліс, хащі тощо), рекомендується одягатися в світлий однотонний з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг для того, щоб було легше помітити кліщів, що рухаються. 
- Голову слід покривати головним убором. 
- Само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 30 хвилин - 2 години та ще раз після неї. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, що покриті волоссям. 
- Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільняти від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м. 
- Після закінчення прогулянки слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, бажано випрати та випрасувати. 
- Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. 
- Витрушування одягу не позбавляє від кліщів. 
- Слід пам’ятати, що кліщів можна принести додому і з букетами квітів або на собаках.
- Рекомендується використовувати для захисту від кліщів спеціальні репеленти (спреї, аерозолі). 
 

Якщо кліщ присмоктався.
- За медичною допомогою треба звернутись до приймального відділення лікарні, яке працює цілодобово, або до інших закладів охорони здоров’я, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації.

 - При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: перший спосіб кліща можна видалити, зачепивши його голівку петлею міцної нитки. Шляхом послідовних, повільних потягувань нитки, то вправо, то вліво, досягається повне вивільнення хоботка кліща з тіла людини. 
другий спосіб: кліща можна зняти пінцетом з широкими кінцями, обережно повертаючи його за годинниковою стрілкою. 
- Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом, кліща краще спалити. 
- Ні в якому разі не можна розчавлювати кліща, щоб не занести в рану збудників хвороби, які можуть знаходитися в організмі кліща. 
- Всім особам, які зняли з себе кліщів, рекомендується проводити щоденну термометрію протягом 30 днів і слідкувати за самопочуттям, оглядати шкірні покриви. В разі появи симптомів захворювання обов’язково звертатися до лікаря.

Санепідслужба застерігає добропільчан бути обачними у пік активності кліщів. Попереду травневі свята та відпочинок на свіжому повітрі. Небезпека може ховатися у найживописніших місцях, які обирають для свого життя кліщі. Їх укуси можуть бути досить небезпечними. 

Головний державний санітарний лікар

м. Добропілля, Олександрівського та

Добропільського районів                                               Н.С. Кірієнко


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх