Розмова із Володимиром Оросом - власником арт-кафе у Добропіллі. Дізнайтеся про секрет створення успішного підприємства!

Переглядів: 1919 0 24.06.2017 в 09:21:28 Новини підприємств
Розмова із Володимиром Оросом - власником арт-кафе у Добропіллі. Дізнайтеся про секрет створення успішного підприємства!
Чому у вас виникла ідея створити саме арт-кафе?
Я вже понад сім років займаюся суспільною діяльністю, проведенням різноманітних фестивалів, концертів. Але останнім часом зрозумів, що варто переходити на новий рівень, залучати грантові системи. Так виникла ідея створити щось цікаве для нашого міста. А формат арт-кафе дозволяє провести тут певні культурні заходи та, звичайно, смачно нагодувати клієнтів.
У такому разі хотілося б більше дізнатися про ваше місто, та, можливо, схожі заклади в ньому.
Добропілля — це досить невелике місто, з 33 тисячами населення. Але у 2014 році сюди прибуло багато переселенців з інших міст, зокрема Донецька, Горлівки. Зрозуміло, що люди звикли до різноманітного та комфортного життя. Через це у нас збільшилася кількість розважальних закладів. Але діяльність частини з них була пов’язана з алкоголем. З другого боку, частина являла собою дитячі заклади для розвитку. Таким чином, не було місця, де молодь може провести час у спокійній обстановці. Тому ми й почали розвиватися саме в цьому напрямку. Через місяць-два після відкриття нашого закладу відкрилося схоже антикафе, що здійснює безалкогольну політику і дозволяє провести час із друзями за настільними іграми або взяти участь у різноманітних заходах. Завдяки схожому формату можна сказати, що ми ніби доповнюємо одні одних. Реалізація такого бізнесу вимагає серйозних зусиль.
Розкажіть, будь ласка, хто вам допомагав втілити ваш проект у життя.
Щоб створити власне підприємство я брав участь у конкурсі проектів на отримання гранту і одержав фінансування. Це стало поштовхом для подальших активних дій. Звичайно, багато що довелося зробити самотужки, але поруч завжди були сім’я та друзі, що підтримували мене та допомагали в розвитку проекту.
 
Для кого саме працює ваше кафе?
Ми розраховуємо на молодь, але слід розуміти, що в нашому місті немає вищих навчальних закладів, тому студенти приїжджають лише на вихідних. Наш заклад часто відвідують люди 40–50 років, їм приємно проводити час у затишній атмосфері за чашкою кави. Слід зазначити, що в нашому кафе не продаються алкогольні напої, закладів із алкоголем у місті й без того достатньо. Ми проводимо різноманітні майстер-класи, концерти, дуже популярні в нас літературні вечори. І мене це приємно дивує, адже ми думали, що нікого в місті такий формат не зацікавить.
Чому особисто для вас важливо здійснювати певну культурно-соціальну місію?
Для мене важливо урізноманітнити вільний час мешканців нашого міста. Найвеселіше, що можна було зробити в Добропіллі — це просто пройтися торговельним центром, тобто нічого цікавого не відбувалося. Саме тому для себе, друзів та людей навколо я прагнув створити комфортні умови для проведення вільного часу.
Чи думаєте ви про перспективи розширення свого бізнесу й роботу в інших регіонах?
Насправді кафе нашого типу не є унікальним явищем, і в інших областях також існують заклади подібного формату. Ми охоче ділимося досвідом із територіально близькими містами, де немає таких арт-зон. От буквально вчора нас просили допомогти у створенні схожого закладу в сусідньому місті.
 
 
 
Чи буває так, що ви втрачаєте клієнтів через відсутність алкоголю у вашому закладі?
Звичайно, це так. Наше населення звикло до того, що без алкоголю нема відпочинку. З другого боку, у нас з’являються постійні відвідувачі, що із задоволенням проводять свій вільний час тверезо. Ми раді, що таких людей не бракує в нашому місті, і саме для них ми працюємо.
З якими проблемами ви стикалися в ході розвитку вашої діяльності?
По-перше, це добір кадрів. У нашому місті не дуже багато закладів високого рівня, і тому важко знайти персонал. Ми набрали команду і постійно навчаємо її, запрошуємо шеф-кухарів з інших міст. Усе це робиться задля підвищення фахового рівня працівників. І ще одна проблема, з якою ми часто стикаємося, — це поганий стан комунікацій у місті. Я маю на увазі водопровід, електрику і тому подібне. Центр нашого міста доволі старий, тому ми весь час щось придумуємо для забезпечення постійної роботи кафе.
Що б ви побажали тим, хто також хоче відкрити власний бізнес?
Перш за все наснаги та сил, аби наважитися робити щось своє. Слід розуміти, що в нашій країні, особливо зараз, дуже важко повністю вести офіційну бухгалтерію тощо. Якщо люди готові протягом тривалого часу вкладати власні зусилля, то немає нічого неможливого. Особисто я розраховував, що моя діяльність буде розвиватися легше. Тим не менш, слід набратися терпіння, збирати команду, навчати її та не боятися втілювати свої плани в життя!

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх