“Рискнули и победили” : реализация библиотечных проектов в Доброполье

Переглядів: 1073 0 26.11.2018 в 08:30:11 Новини бібліотек
“Рискнули и победили” : реализация библиотечных проектов в Доброполье

Колеги, як і обіцяла розпочинаю серію публікацій щодо реалізації проектів , підтриманих УКФ у 2018 році.
Вже перші сплески ейфорії притихли і наступив етап більш об’єктивного оцінювання проектів.
Пропонуємо нашим дописувачам самостійно оцінити ступінь їх ефективності та життєздатності. Можливо особистісні враження послугують плануванню власних проектів.

Першим представляю проект «Мережа інклюзивно-мистецьких просторів в бібліотеках міста Добропілля»  (Донецька область).
Добропільська міська ЦБС це 6 найсучасніших бібліотек Великого Добропілля, які є базовим елементом культурної, освітньої, інформаційної інфраструктури міста. Велике Добропілля це Добропілля та міста супутники Білицьке, Білозерське та смт. Новодонецьке, де розташовані наші філії.
Завдяки реалізації проекту «Мережа інклюзивно-мистецьких просторів  в бібліотеках міста Добропілля», який підтримав  Український культурний фонд, шість бібліотек Добропільської міської ЦБС стали дружніми середовищами для людей різних соціальних верств, просторами, які розвиваються за рахунок участі громади,  де навчання проходить поруч з цікавим дозвіллям.
Мета проекту – соціальна адаптація людей з інвалідністю через ігрові та творчі форми роботи. Проект сприяє активній інтеграції людей з інвалідністю до відкритого творчого простору для забезпечення рівності їх прав та реалізації творчого потенціалу. Завдяки реалізації проекту  відвідувачі інклюзивно-мистецьких просторів, відчувають свою соціальну належність та розвивають свої творчі та комунікативні здібності.
На базі Добропільської міської централізованої бібліотечної системи створено мережу інклюзивно-мистецьких просторів для спілкування, творчої самореалізації та психологічної підтримки людей з інвалідністю, а також задля налагодження діалогу між людьми з інвалідністю і людьми без інвалідності шляхом проведення уроків арт-терапії, спільних майстер-класів з живопису, витинання, аплікації та інших видів декоративного мистецтва. Для проведення майстер-класів та творчих занять проектом було передбачено придбати всі необхідні творчі матеріали: пластилін, олівці, фломастери, папір білий та кольоровий, ножиці, набори для квілінгу, творчі набори барельєф, творчі набори для майстрування з бісеру та вишивання, кольорові нитки для в’язання, розмальовки-антистрес, фарби та пензлі, кінетичний пісок та різноманітну фурнітуру для рукоділля. Найголовнішим скарбом для бібліотек є фонди, завдяки проекту бібліотеки змогли поповнити їх новими книжками.
На базі Центральної міської бібліотеки реалізація проекту від Українського культурного фонду дозволила повноцінно облаштувати студію анімації «Фокус». Тепер тут є спеціальні освітлюючи прилади, які необхідні для зйомки, комп’ютерне і програмне забезпечення. Проектом також було передбачено придбання фотоапаратів та стойки для них. Робота в студії допомагає відвідувачам концентрувати увагу, фантазувати, налагоджувати спілкування. Робота над підготовкою декорацій позначається на розвинені дрібної моторики поряд з якою розвиваються пам’ять, увага, словниковий запас. Відвідувачі Студії вчаться працювати з програмним забезпеченням, як для власного творчого розвитку так і для створення відео та презентацій соціального спрямування.  Створення анімації дарує позитивні емоції  і авторам анімації і глядачам. Студія анімації «Фокус» при центральній міській бібліотеці має свій плейлист на YouTube
Ролики створені людьми з інвалідністю привертають увагу представників громади та дають відчуття необхідності гуманізації нашого суспільства. Унікальність та інноваційність проекту полягає у створенні нової соціальної послуги, яку бібліотеки пропонують користувачам. Створені умови для спілкування в бібліотеках, сприяють розвитку впевненості в собі, у відвідувачів покращується настрій, люди відчувають себе повноцінними громадянами суспільства.
Всі заходи, які проводяться в рамках проекту користуються великою популярністю серед відвідувачів, але пріоритетною аудиторією бібліотек тут звичайно вважаються люди з інвалідністю. Тому реалізація проекту відбувається в тісній співпраці з Центром соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю, Центром соціально-психологічної реабілітації дітей Добропільської міської ради, Білицьким будинком-інтернатом для інвалідів, інклюзивними класами навчальних закладів відділу освіти Добропільської міської ради.
Наразі проект активно впроваджується,  попереду ще багато ідей і планів, але вже зараз можна сказати що глобальна, благородна ціль проекту виконана на сто відсотків, бібліотекам вдалося привернути увагу суспільства до вразливої категорії людей з інвалідністю і довести, що бібліотеки є мультисервісними закладами культури, які постійно трансформуються і розвиваються, беручи на себе роль громадських центрів – інформаційних, культурних, просвітницьких і соціальних.
Дізнатися більше про події, які відбуваються в бібліотеках в рамках проекту можна за  тегом  #Інклюзивно_мистецький_простір_в_бібліотеках_міста_Добропілля у Facebook


Джерело: http://oth.nplu.org


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх