Разъяснение добропольской госпродпотребслужбы о порядке осуществления начислений стоимости услуг по отоплению

Переглядів: 1313 0 09.12.2016 в 09:00:02 Новини Держпродспоживслужби
Разъяснение добропольской госпродпотребслужбы о порядке осуществления начислений стоимости услуг по отоплению

Роз’яснення Держпродспоживслужби про порядок здійснення нарахувань вартості послуг з опалення

У зв’язку з початком опалювального сезону у споживачів виникає все більше запитань, на які іноді вкрай складно самостійно знайти відповідь. У цьому місяці мешканці багатоквартирних будинків із центральним опаленням почали отримувати платіжки за тепло. Як саме здійснюється нарахування вартості послуг з опалення? Чи можливо оскаржити неправомірне нарахування і як правильно це зробити?

Порядок надання комунальних послуг, їх обліку та оплати, права та відповідальність споживачів і виконавців цих послуг визначено Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630.

Нарахування вартості послуг з опалення здійснюється у наступному порядку:

  - у разі відсутності у квартирі та в будинку лічильника тепла, а також його несправності, плата справляється згідно з нормативами споживання ( з розрахунку за 1 кв. метр опалюваної площі квартири) та з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості днів надання цієї послуги в місяці, який є розрахунковим;

  - у разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об’єму) квартири;

  - у разі встановлення квартирних засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями та з урахуванням витрат теплової енергії на опалення місць загального користування у багатоквартирних житлових будинках.

Законодавством заборонено справляння плати за нормативами (нормами) споживання за наявності квартирних засобів обліку без урахування їх показань.

Наприклад, НКРЕКП постановою від 31.03.2015 № 1171 (зі змінами)  встановлено для ПАТ «Київенерго» тарифи на послуги з централізованого опалення, що надаються населенню:

- для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії – 1416,96 грн/Гкал;

- для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії – 32,97 грн за 1 кв. м за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення.

Таким чином, при наявності будинкового теплолічильника кількість спожитої теплоенергії визначається на підставі показань теплолічильника та розподіляється пропорційно площі приміщень, що опалюються (квартир, місць загального користування тощо): спожитий обсяг ділиться на опалювану площу всього будинку та помножується на опалювану площу окремої квартири та тариф (1416,96 грн/Гкал).

При наявності квартирного теплолічильника кількість спожитої теплоенергії визначається на підставі показань теплолічильника, до цієї величини додається обсяг теплової енергії (у гігакалоріях), який був витрачений на обігрів місць загального користування (сходова клітина, під’їзд). Спожитий обсяг помножується на тариф (1416,96 грн/Гкал).

За відсутності теплолічильника плата визначається за нормою з урахуванням коефіцієнта, який залежить від температури зовнішнього середовища та кількості днів у місяці, коли надавалася послуга, а також опалюваної площі квартири та тарифу (32,97 грн за 1 кв. м).

Перерахунки за послуги з централізованого опалення проводяться у наступних випадках:

   - якщо надання послуг з централізованого  опалення розпочалося пізніше встановленого строку або опалювальний сезон достроково закінчився;

   - за наявності перерв у наданні послуг, що перевищують допустимий строк (12 годин на добу один раз на місяць);

   - у разі невідповідності фактичної температури в житлових приміщеннях нормативній.

Здійснювати перерахунки – обов’язок виконавця. У разі виникнення спірних питань споживачі послуг можуть звернутися безпосередньо до виконавця послуги для з’ясування та вирішення претензій.

Разом з тим при порушенні виконавцями житлово-комунальних послуг вимог щодо формування встановлення та застосування тарифів на ці послуги, у тому числі з централізованого опалення, споживачі можуть повідомляти про це Держпродспоживслужбу та Головні управління Держпродспоживслужби в областях.

У письмових зверненнях обов’язково необхідно зазначати прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, проставляти підпис із зазначенням дати, а також вказати найменування, організаційно-правову форму (ФОП, ТОВ, ПП тощо) та адресу суб’єкта господарювання, викласти факт порушення ним державних регульованих цін з наданням копій підтверджуючих документів (чеків, рахунків тощо).


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх