О финансировании пенсий во II полугодии в Доброполье

Переглядів: 907 0 10.09.2018 в 12:00:49 Пенсійний фонд України
О финансировании пенсий во II полугодии в Доброполье

В.о. начальника  Добропільського об’єднаного управління  Пенсійного фонду України Донецької області Неоніла Пітик відповіла щодо перспектив фінансування та виплати пенсій у ІІ півріччі 2018 року.

 

Питання: Чи своєчасно в серпні пенсіонери отримали пенсії?

Відповідь: У серпні виплатний період був завершений 23.08.2018 (достроково). Проте у липні було подовжено період виплати на 3 дні. Про це повідомлялось на широкий загал на урядовому рівні.

 

Питання: Яка ж причина несвоєчасної виплати пенсій у липні?

Відповідь: Причиною ситуації, що  склалась був касовий розрив, тобто різниця між доходами і видатками на виплату пенсій, які мають умовно-постійний обсяг та тенденцію до зростання,завдяки  проведенню масових та індивідуальних перерахунків пенсій. Середній розмір пенсії в порівнянні з аналогічним періодом минулого  року збільшився з 2587 грн до 4162 грн.

Видатки на виплату пенсій за 7 місяців склали   1126,2 млн. грн. при надходженні власних коштів  177,6 млн. грн. 

Ситуація  з забезпеченістю потреби на виплату пенсії власними коштами  стрімко погіршується. 

Порівняно з аналогічним періодом  минулого року вона зменшилась на 5,5 %, а з початком поточного року – вже на  3,6%. Сьогодні  власні надходження покривають лише шосту частину потреби на виплату пенсії, тобто 15,8%.

Основним  джерелом власних коштів бюджету Пенсійного фонду України понад 90 % є єдиний соціальний внесок, адміністрування якого здійснюється Державною фіскальною службою. 

Зростання розміру пенсій відбувається в умовах наявної бази нарахувань, але низького рівня сплачуваності зобов’язань по єдиному соціальному внеску та відшкодуванню  пільгових пенсій.  

Згідно звітності суб’єктів господарювання чисельність зайнятого населення (застрахованих осіб) порівняно з початком року зменшилась з 23,3тис. осіб. до 22,9 тис.  застрахованих осіб, тобто на 2%. 

На  виплату дострокових пільгових пенсій управлінням Фонду області в поточному році на компенсаційній основі спрямовано 106,8 млн.грн. власних доходів, з яких до бюджету Фонду повернуто тільки 48,3 млн.грн. або 45,2 %.

Проте, загальними причинами касових розривів бюджету Пенсійного фонду є не лише зниження платіжної дисципліни суб єктів господарювання, але й високий рівень тінізації трудових відносин та заробітной плати.

349 керівників декларують заробітну плату нижче мінімального рівня, 145 суб’ єктів господарювання 539 найманим працівникам у звітності відобразили заробітну плату, яка не досягає мінімального рівня, а це значить, що ці громадяни втрачають страховий стаж та право на соціальний захист, передбачений Конституцією України.

 

Питання: Які ж заходи вживаються для недопущення подібної ситуації в  майбутньому?

Відповідь: По всій  сумі заборгованості до бюджету Фонду з платежів, які адмініструє Пенсійний фонд України,  а це понад 92,0 млн.грн. вжиті заходи примусового стягнення, а саме: передано до органів ДВС- 54 млн грн, та  розглядається в  судовому порядку  понад 35 млн грн, працюємо з новоствореним боргом. 

Від заходів примусового стягнення органів Державної виконавчої служби   надійшло всього 4,1 тис.грн, або 0,01% від суми, яка знаходиться  на примусовому виконанні, що в сьогоднішніх умовах є вкрай низький показник. 

Активізовано роботу тимчасових комісій з погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, міжвідомчих робочих груп з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.

Питання «Про  стан  та перспективи фінансування  та виплати пенсій  у ІІ півріччі 2018 року» розглянуті на засіданні сесії Добропільської міської ради 22.08.2018, засіданні колегії Добропільської райдержадміністрації 23.08.2018, нараді при в.о голови Олекандрівської райдержадміністрації 20.08.2018. з метою вжиття спільних заходів, адекватних ситуації усіма службами, причетними до наповнення бюджету Пенсійного фонду України, а це: органи державної влади та місцевого самоврядування, державної фіскальної служби, державної виконавчої служби, Держпраці, юстиції, правоохоронні органи.

Після розгляду питання  були прийняті відповідні рішення.

Для забезпечення стабільного режиму фінансування та виплати пенсій мешканцям нашого регіону  з  кінця липня  Добропільське об єднане управління Пенсійного фонду України  Донецької області перейшло на режим поденного виконання затверджених планових показників надходження власних доходів. Від цього залежатиме фінансування пенсійних виплат за графіком.


Джерело: http://dobronews.com.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх