Пенсионный фонд информирует: нелегальная заработная плата сегодня – лишение достойных социальных гарантий в будущем

Переглядів: 1312 0 10.08.2015 в 13:56:28 Новини району
Пенсионный фонд информирует: нелегальная заработная плата сегодня – лишение достойных социальных гарантий в будущем

Одним  з головних питань громадян сьогодні є турбота про набуття страхового стажу для призначення або перерахунку пенсії, отриманні інших соціальних виплат, гарантованих Конституцією України.

Як відомо, розмір пенсії, обчислений за Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV“Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі — Закон) залежить від страхового стажу та заробітку (доходу) кожної особи, з яких сплачені страхові внески до Пенсійного фонду України.

До 1 січня 2004 року під час призначення пенсій використовувалося поняття “загальний трудовий стаж”. Термін “страховий стаж” виникло з ухваленням Закону, що набрав чинності з 1 січня 2004 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не менш ніж мінімальний страховий внесок. Мінімальний страховий внесок — це сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, встановлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, роботодавців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення.

Оформлення трудових відносин і оплата праці осіб  вимагає пильної уваги, оскільки укладання договорів не рідко відбувається без дотримання інтересів робітників. Самі  наймані працівники не завжди розуміють взаємозв’язок між офіційним оформленням трудової діяльності з роботодавцем, сплатою обов’язкових пенсійних внесків та  можливістю одержувати соціальні послуги та пенсійні виплати, гарантовані державою.

Питання виплати прозорої заробітної плати дуже актуальне, адже більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати заробітну плату “в конвертах”. Явна ознака прихованої зайнятості, коли людей оформлюють на роботу погодинно, проставляють їм у табелі обліку робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 годин на день. Відповідно відображають у звітності зарплату за 2 або 4 години, а решту платять “нелегально”. З великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові угоди з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку.

Кожному громадянину необхідно зрозуміти, що захистити себе він зможе тільки законним шляхом, і це можливо лише за умови оформлення трудових  відносин належним чином та самостійного контролю за розміром заробітної плати (доходу), які задекларовані страхувальниками у обов’язковій звітності шляхом отримання інформації у територіальному відділенні Пенсійного фонду України за особистою заявою особи або на порталі електронних послуг Пенсійного фонду після відповідної реєстрації заявника.

Роботодавцям не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків i зборів є грубим порушенням Законів України, що підпадає під адмiнiстративну та кримінальну відповідальність.

Питання додержання законодавства про оплату праці та забезпечення соціальних гарантій працюючих на сьогодні - один із вагоміших напрямків роботи контролюючих структур та органів державної влади та місцевого самоврядування.

Необґрунтовано нараховуючи та виплачуючи заробітну плату менше законодавчо встановленого рівня, суб’єкти господарювання порушують статтю 46 Конституції України щодо гарантій кожному громадянину права на гідний життєвий рівень та соціальний захист.

Шановні роботодавці, проявіть свою громадянську позицію і легалізуйте реальну заробітну плату своїх робітників, не позбавляйте їх  належного захисту на випадок непрацездатності та не прирікайте на мізерну пенсію!

 

Источник: donoda.gov.ua

 


Пенсионный фонд информирует: нелегальная заработная плата сегодня – лишение достойных социальных гарантий в будущем


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх