ОГНИ г.Доброполья: каждый нелегальный работник обойдется работодателю в 60,5 тыс. грн.

Переглядів: 1351 0 13.07.2016 в 12:20:51 Новини податкової інспекції
ОГНИ г.Доброполья: каждый нелегальный работник обойдется работодателю в 60,5 тыс. грн.

Кожний «нелегальний» працівник - роботодавцю коштуватиме «кругленьку» суму

Добропільська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області ще раз зазначає та наголошує: при працевлаштуванні, громадянам слід пам'ятати, що заробітна плата, яка виплачується у тіньовий спосіб – це лише тимчасове благо, яке несе негативні наслідки у майбутньому. Це, перш за все, ризик залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою.

Нагадуємо, що держава стала більш дієво захищати інтереси найманців, зокрема, 10 лютого 2016 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 03 лютого 2016 №55, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення».

11 березня поточного року набув чинності наказ Міністерства соціальної політики України від 02.02.2016 №67, яким затверджено форму постанови про накладення штрафів відповідно до змін ст. 265 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо до цього часу до роботодавців за порушення трудового законодавства застосовувалися тільки адміністративні санкції, то з 11.03.2016 року все змінилось: крім адміністративних, з’явились і фінансові санкції, і розміри їх вражають!

Вищевказані фінансові штрафи- це штрафи, які накладаються на розрахунковий рахунок роботодавця. До речі, ці штрафи накладаються не тільки на юридичних осіб, але й на роботодавців – фізичних осіб – підприємців.

Відтепер, юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть ще й фінансову відповідальність у таких розмірах:

1) 30 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 43500 грн. (якщо мінімальна зарплата 1450 грн.) за наступні порушення:

• фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору;

• оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;

• виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.

2) 10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 14500 грн. (якщо мінімальна зарплата 1450 грн.) за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);

3) 3 мінімальні зарплати, - це 4350 грн.(якщо мінімальна зарплата 1450. грн.) за такі види порушень:

• порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць;

• виплата їх не в повному обсязі.

4) 10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 14500 грн.(якщо мінімальна зарплата 1450 грн.) за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

5) 1 мінімальна зарплата (1450 грн.)за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.

Крім того, підприємству треба приділити дуже велику увагу щодо правильного оформлення наказів про прийняття працівників на роботу, оскільки за можливе визнання недійсного наказу підприємству загрожує штраф у 43500 гривень.

Якщо, наказ оформлений правильно, але підприємство несвоєчасно повідомило про це відповідний територіальний орган фіскальної служби про прийняття працівника на роботу, то таке порушення коштуватиме підприємству 1450 гривень.

Штрафи накладає територіальний орган Управління Держпраці на підставі винесених постанов в ході планової чи позапланової перевірки роботодавця, виконання цих постанов покладається на Державну виконавчу службу.

Крім того, статтю 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнено адміністративною відповідальністю - новим штрафом від 8500 грн. до 17000 грн. за фактичний допуск працівника без трудового договору.

Отже, фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору (наказу) може коштувати 60500 грн. (43500 грн. + 17000 грн.) + виплата такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді.

 

 

   

  Сектор організації роботи

 Добропільської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області

 

 

 


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх