О декларировании доходов жителей Доброполья

Переглядів: 1206 0 01.03.2017 в 11:00:34 Новини податкової інспекції
О декларировании доходов жителей Доброполья

В Добропільській ОДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодо особливостей декларування доходів громадян відповідав головний державний інспектор відділу податків і зборів з фізичних осіб Теханович Максим Євгенович.

Пропонуємо до уваги відповіді на найбільш актуальні питання, з якими платники звертались під час спілкування:

1. Які терміни подання декларація про майновий стан та доходи у 2017 році?

Граничні строки подання деклараціїдля громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність – до 1 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03.05.2017.

2. Хто відноситься до членів сім’ї першого ступеня споріднення?

Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України (далі – ПКУ), членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

3. Який термін подання податкової декларації для отримання податкової знижки у 2017 році?

Платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2016 року, можуть подати податкову декларацію – по 31 грудня (включно) 2017 року.

4. Які терміни сплати податкового зобов’язання?

Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянами самостійно до 01 серпня 2017 року.

5. Кому обов’язково слід подати декларацію про майновий стан і доходи?

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

- при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи);

- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

- при отриманні іноземних доходів;

та в інших випадках, передбачених законодавством.

6. За якою формою потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи?

З 31 грудня 2016 року набрав чинності наказ Мінфіну від 15.09.2016 №821, яким внесено зміни до форми податкової декларації, що запроваджена з 1 січня 2017 року.

Зокрема, у новій формі:

- зменшено кількість додатків з чотирьох до двох;

- змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від впровадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб.

У зв’язку із впровадженням ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% та скасуванням пп. «є» п.176.1 ПКУ у платників податку, які отримали доходи від двох та більше податкових агентів у розмірі визначеному цим пунктом, за результатами 2016 року не виникає обов’язку щодо подання декларації.

7. Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан і доходи у разі отримання спадщини чи подарунку?

Відповідно до ст. 174 ПКУ при оподаткуванні спадщини чи подарунку застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, 5%, а також 18%.

За нульовою ставкою оподатковується, зокрема, вартість власності, отриманої від члена сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Ставка податку 5% застосовується для будь-якого майна, отриманого від осіб, що не є членами сім’ї першого ступеня споріднення.

Якщо ж спадщину отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента, ставка податку становить 18%.

У податковій декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік та визначають податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб за одною із вказаних ставок та військового збору 1,5%.

Громадяни, які одержали дохід у вигляді спадщини чи подарунку, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

8. Яка відповідальність передбачена за неподання декларації про майновий стан та доходи?

Оскільки подання податкової декларації є обов’язком платника податку, то у разі її неподання або подання після граничного строку подання декларації (після 03.05.2017 року), відповідно до п.120.1 ПКУ до такого платника застосовується штраф у розмірі 170 гривень.


Джерело: http://shkvarki.org


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх