Независимость ОТГ: Шаховская община самая первая среди сельских

Переглядів: 793 0 11.09.2018 в 13:00:25 Новини району
Независимость ОТГ: Шаховская община самая первая среди сельских

З нагоди Дня Незалежності України Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», проаналізував основні здобутки та досягнення ОТГ Донеччини, щоб з’ясувати чим пишається та куди крокує кожна громада, отримавши незалежність та самостійність. Шахівська ОТГ стала першою сільською громадою, утвореною в Донецькій області в 2015 році разом з Лиманською міською та Черкаською селищною ОТГ. 

     З моменту створення в громаді збудували Центр надання адмінпослуг та Центр безпеки – таких об’єктів ніколи не було в сільській місцевості. Для освітлення Центру безпеки встановили сонячні батареї, що дозволяє значно економити на електриці. З’вилася у Шахівській громаді опорна школа.

   Бюджет Шахівської ОТГ з моменту об’єднання виріс утричі. За рівнем доходу місцевого бюджету  в перерахунку на одного мешканця Шахівська громада є найзаможнішою в Донецької області та посіла четверте місце серед усіх громад утворених в 2015 році. За кошти субвенції на розвиток інфраструктури в 2016 році закупили техніку для комунального підприємства «Шахове -2016», яке надає комунальні послуги, виконує ремонтні роботи та обслуговування мережі водопостачання та водовідведення, забезпечує благоустрій території.  У 2017 році інфраструктурну субвенцію витратили на реконструкцію будівлі під Центр надання адмінпослуг, якого в сільській громаді раніше не було. За рахунок обласного бюджету в  Шахівській ОТГ з’явився Центр безпеки, відремонтували опорну школу. Перевагами підтримки від Державного фонду регіонального розвитку громада поки не користувалася. Дороги ремонтує власними силами.

   Для забезпечення функціонування та управління Шахівською громадою не вистачає кадрів. У сільській раді створили структурні підрозділи. В кожному секторі є лише один завідуючий, без спеціалістів. Через нестачу співробітників катастрофічно не вистачає часу на виконання усіх повноважень. Після об’єднання в громаду в сільській раді з’явились нові функції, які раніше не доводилось виконувати. Отже, необхідна правова підтримка, навчання по всіх напрямках: кадрових питаннях для секретарів ради, нотаріальних діях для землевпорядників тощо.

   Шахівська громада бачить перспективу свого розвитку шляхом приєднання Золотого Колодязя, чекають на оголошення довиборів по цій території. Приєднання до Шахівської ОТГ Золотоколодязьної сільради дозволить розширити територію об’єднаної громади, збільшити сільський бюджет та кількість населення. У стадії розробки знаходиться Стратегія розвитку Шахівської ОТГ, акцент на майбутнє робиться на розвиток туризму, відкриття парків та сміттєзвалища.

   Серед проблемних питань, які в громаді поки не вирішені – транспортне сполучення між населеними пунктами всередині ОТГ. Через його відсутність селян підвозить шкільний автобус, проте з Добропіллям, районним центром, нема нормального транспортного зв’язку. Купувати власний автобус вийде дорожче, аніж давати дотації діючим перевізникам, щоб згодились обслуговувати громаду. Над вирішенням цього питання в Шахівській громаді працюють.


Независимость ОТГ: Шаховская община самая первая среди сельских


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх