Назва роду – назва народу

Переглядів: 1693 1 03.04.2010 в 22:40:55 Суспільство
Назва роду – назва народу
   30 березня 2010 року на базі Ганнівської ЗОШ І-ІІІст. відбулась І районна дитячо-юнацька краєзнавча конференція «Назва роду – назва народу» в рамках Малої академії наук.

   Краєзнавство є тим шляхом, який веде допитливих до самопізнання, самоідентифікації, самотворення.
Проведення краєзнавчої конференції стало спробою дослідити історію Добропільського краю у її становленні і розвитку. Наявним також стало прагнення віднайти шляхи до виховання глибинного патріотизму.
   Якщо ми поглянемо на карту, то побачимо, що Добропільський район, в якому ми живемо, своєю формою нагадує кленовий листок, що опустився на північно-західні землі Донецького краю.
   Ми по-справедливості, можемо пишатись своєю землею… Як відомо, територія району протягом тисячоліть була ареною різних історичних подій, соціальних зрушень.
   У різні часи народи проходили цією землею, лишаючи після себе не тільки свідчення матеріальної культури. Але й назви, якими позначались річки, стоячі води, висоти, низини, урочища, скупчення жител…
Але пам’ятки історії і культури – це не тільки те, що лишилось від споруд минулого, не тільки руїни городищ, це й географічні найменування, які розповідають нам про сиву давнину, і про нашу сучасність.
   Учасники конференції представили багатий матеріал з історії своїх родин, з історії походження назв їхніх сіл, згадали історично вагомих людей їхнього краю. 

   Так було цікаво дізнатись, що село Добропілля спочатку носило назву Добре Поле, пов’язану з наявністю тут добрих родючих земель, село Золотий Колодязь – Чумацька криниця, назва села Криворіжжя пов’язана з тим, що місце, де воно знаходиться, - злиття двох річок, - нагадує собою криві роги. За часів Запорізької січі землі нинішнього села Святогорівка належали генералу-майору Святогору Штепі. Тому, як вважають старожили, назва села походить від його імені. Село спочатку носило назву Штепине (від його прізвища), а потім з 1860 року стало називатись Святогорівкою (від його імені).
   На території Добропільського району знаходяться 54 пам’ятника історії та 208 ділянок землі історично-культурного призначення. Серед пам’ятників історії близько 50 братьських могил з меморіальними плитами, на яких викарбовані імена загиблих воїнів радянської армії і патріотів – підпільників, які загинули в боях за визволення Добропільщини від фашистських загарбників. У своїх виступах учні торкнулисть теми пам’яті загиблих героїв-односельчан, своїх рідних у Великій Вітчизняній війні.
  Цікавим гостем І районної краєзнавчої конференції «Назва роду – назва народу» стала Коваль Анна – студентка ІІ курсу Донецького училища культури бібіотечного факультету, дійсний член Малої академії наук, яка у своєму науковому дослідженні підняла питання походження назви села Кутузівка Ганнівської сільської ради. У 2012 році в Донецькій області буде відзначатися  200 річчя  Вітчизняної війни 1812 року, тому юного дослідника зацікавив топонім Добропільського району – назва хутора Кутузівка, чи пов’язана ця назва з ім’ям відомого Михайла Ілларіоновича Голеніщева – Кутузова (1745 - 1813) – полководця, генерала – фельдмаршала та князя Смоленського, ім’я якого нерозривно пов’язане з вигнанням Наполеона Бонапарта за межі Росії та перемогою у Вітчизняній війні 1812 року. 

   До книги матеріалів конференції свою ексклюзивну статтю «З історії Добропільського району ХІХ сторіччя», що не публікувалась в жодному виданні, надав наш земляк, власний кореспондент Українського Національного інформаційного агенства в Донецькій області, професор Сергій Абуков.
   За свідченням історичних та археологічних джерел, уже в родоплемінний період предки українців широко використовували символічні знаки для вирізнення роду, а пізніше – окремих родин. Однією з форм роботи конференції була виставка гербів сім’ї учасників «Герб моєї сім’ї».
   Гостя конференції Гокіна Лілія Анатоліївна, спеціаліст Обласного центру практичної психології, яка опікується обдарованими дітьми, виступає куратором Малої академії наук, дала високу оцінку роботі конференції, побажала подальших успіхів в учнівській науково-дослідницькій роботі.
   За підсумками конференції кожен учасник отримав сертифікат учасника та був нагороджений цікавим, корисним подарунком. 

   Щира подяка за підтримку талановитих дітей Добропільського району, програми «Обдаровані діти» заступнику голови Добропільської райдержадміністрації Шевченко В.О., заступнику голови Добропільської районної ради Карнаушенко В.В., начальнику відділу сім’ї, молоді та спорту Красноплаховій Н.А., директору ДЦСССМ Родіоновій О.В., начальнику відділу культури Катрич О.М., начальнику відділу освіти Добропільської міської ради Гетьман О.В., керівнику ансамбля українських народних інструментів «Козаченьки» Добропільського центру дитячої та юнацької творчості Єжижанському Є.В., президенту БО «Глини Донбасу - дітям» Марченко Л.О., голові Добропільської районної молодіжної організації «Союз молоді Регіонів України» Болотову В.В..

   За підготовку, організацію та проведення І районної краєзнавчої конференції «Назва роду – назва народу» в рамках Малої академії наук щиро дякуємо директору Ганнівської школи Войтюку В.М., педагогу – організатору Тихоновій Л.Т., вчителям-наставникам, які разом зі своїми вихованцями зробили перші кроки у велику науку. 
   Висловлюю надію, що ця конференція здійснить гідний внесок в успішний старт учнівської науково-дослідницької діяльності, у створення наукового учнівського співтовариства. Попереду нові пошуки, здобутки та відкриття.

Паращук Л.М.
п/психолог РМК,
відповідальна за програму «Обдаровані діти»

Назва роду – назва народу


Назва роду – назва народу


Назва роду – назва народу


Назва роду – назва народу


Джерело: сайт міста Добропілля

avatar
1 Vlados • 08:55:08, 05.04.2010
Вот это я понимаю поработали активно и дружно, БРАВО район
ComForm">
avatar
Наверх