Наказание для водителей из-за некачественных дорог: новый законопроект

Переглядів: 880 0 19.04.2019 в 14:00:49 Новини України
Наказание для водителей из-за некачественных дорог: новый законопроект

17 квітня народний депутат Ігор Лапін подав на розгляд до Верховної Ради проект закону №10236 про внесення доповнення до ст. 286 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху.

Метою прийняття такого закону автор називає запобігання випадкам, коли водій притягається до кримінальної відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху, яке скоєне вимушено через порушення відповідного законодавства іншими особами. В обґрунтуванні необхідності внесення відповідних змін та доповнень автор посилається на рішення Конституційного суду України та рішення Європейського суду з прав людини, зокрема, у справі «Єлоєв проти України» та «Новік проти України».

На сьогоднішній день, відповідно до пп. «б» п. 2.3 Правил дорожнього руху,водій зобов'язаний, зокрема, бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну. П. 12.3 вказаних Правил передбачено, що у разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об'єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об'їзду перешкоди.

Особливої актуальності набуває вказане питання у разі, коли у таких правопорушеннях водіїв компетентними органами встановлюється наявність складу злочину. На думку автора, у діючому законодавстві не враховується той факт, що особа може порушити правила дорожнього руху вимушено, через створення аварійної ситуації іншими учасниками дорожнього руху або ж внаслідок неналежного експлуатаційного утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів. На практиці це призводить до притягнення до кримінальної відповідальності водіїв за порушення правил безпеки дорожнього руху навіть у тих ситуаціях, коли водій об’єктивно не міг запобігти заподіянню тілесних ушкоджень або загибелі іншої особи.


Джерело: https://sud.ua

Мітки: дороги, суд


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх