Мандрівний фестиваль в бібліотеці!

Переглядів: 1466 2 13.11.2011 в 11:29:17 Суспільство
Мандрівний фестиваль в бібліотеці!

Сьогодні в Центральній міській бібліотеці м. Добропілля зробив свою чергову зупинку Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини. Такий фестиваль приїхав у Добропілля на радість любителів кіно вперше.              

Уперше фестиваль під назвою «Дні кіно про права людини» відбувся 2003 року. Тоді програма включала документальні та ігрові фільми. Більшість із них були українськими прем’єрами. Організатори від початку вирішили, що покази відбуватимуться не лише в столиці, а й у регіонах України. 

Другий фестиваль відбувся 2005-го й мав додаткову назву «Український контекст». Цього разу програма складалася здебільшого з неігрових фільмів. Після показів у Будинку кіно в Києві фестиваль вирушив у подорож областями України. Так виник Мандрівний фестиваль «Дні кіно про права людини». 

 Наступного (2006) року на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі (IDFA) «Український контекст» було прийнято до міжнародної Мережі фестивалів про права людини Human Rights Film Network (HRFN).

Нинішнього року найкращі документальні фільми на тему прав людини у рамках Мандрівного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA зможуть побачити мешканці  123 міст і містечок України. Ефект від перегляду фільмів буде підсилений зустрічами з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями, тематичними дискусіями, обговореннями, диспутами в молодіжних аудиторіях.

А сьогодні Мандрівний фестиваль в Добропіллі! Завдяки голові добропільської молодіжної громадської організації «ДОБРО» Орос Володимиру, в читальному залі нашої бібліотеки молодь міста Добропілля мала змогу не тільки подивитися кращі фільми-переможці фестивалю Docudays UA талановитих авторів, але й обговорити побачене, висловити свою думку, виказати власне враження.

Сьогодні глядачі мали можливість подивитися стрічку «Авто*Мат» (Мартін Маречек / Чехія / 2009 / 90’). Про фільм: Ініціатива «Авто*Мат» має на меті зробити місто комфортним для життя. Цей фільм – не просто відкрита критика машин та водіїв. Це спроба зрозуміти, що люди думають про цілі й місце людства на Землі. Стрічка показує розвиток ініціативи «Авто*Мат» через розмови з різними персонажами. Тут і генеральний директор автомобільної компанії Skoda, і мер Праги, а також соціологи, бізнесмени, мамусі на велосипедах та схибнуті автолюбителі... «Авто*Мат» – це рука допомоги, проте насамперед люди мають допомогти собі самі. Щоб полюбити свій «простір», вони мусять зробити його місцем для життя, а не транзитним вокзалом. Будь-який район чи село мають стати мікросвітом, створеним працею людей, де вони живуть, відпочивають, навчаються, спілкуються і гуляють, місцем, яке люди вважають своїм спільним домом.

Про автора фільму: Мартін Маречек почав вивчати культурологію на філософському факультеті Карлового університету Праги в 1992 році, але закінчив уже факультет документального кіно празької Академії мистецтв (FAMU) (2002). У своїх документальних фільмах він зосереджується на духовних цінностях, ролі громадських організацій і тому, чи може звичайна людина бодай трохи змінити сучасний світ.

Володимир Орос і бібліотекарі Центральної міської бібліотеки вважають, що молодь нашого міста ще буде мати нагоду подивитися фільми Мандрівного фестивалю в нашій бібліотеці. Будемо чекати нових зустрічей! А для сьогоднішніх відвідувачів бібліотекарі підготували виставку книг галузі права «Є право – є надія!» Пам'ятайте: в нашій бібліотеці є книги з права, яких не має навіть у великих бібліотеках області! Тож, приходьте до нас! Ласкаво просимо!

Щиро дякуємо голові громадської організації «Добропільський центр молоді «ДОБРО» - Володимиру Оросу за надану можливість познайомитися з фільмами-переможцями Мандрівного фестивалю і за стійке прагнення розкрити для сучасної молоді шляхи для саморозвитку і покращення навколишнього світу!

Источник: http://dobro-biblio.ucoz.ru


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх