Какие перспективы ожидают Криворожскую сельскую громаду

Переглядів: 1153 0 05.05.2019 в 08:30:59 Новини району
Какие перспективы ожидают Криворожскую сельскую громаду

Криворізька сільська ОТГ у Добропільському районі була створена в минулому році. Вона була повністю готова йти на перші вибори в грудні 2018 року, але Центрвиборчком після листа Донецької ОДА про небезпеку проведення перших виборів у регіоні відтермінував їх. Немає Криворізької ОТГ також в переліку громад, яким оголосили перші вибори на 30 червня поточного року. Проте громада не сидить чекаючи поки процедура створення ОТГ буде повністю завершена, вона вже зараз працює над розробкою Стратегії соціально-економічного розвитку Криворізької ОТГ.

    Від самого початку процесів об’єднання консультативний та експертний супровід Криворізькій громаді надає команда Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.
Село Добропілля було активним ініціатором об’єднання сусідніх територій у сільську громаду. Анна Павлова, Добропільський сільський голова, звернулась за допомогою з оформленням пакету документів за допомогою до експертів Донецького ЦРМС. Максим Ткач, радник з питань децентралізації, допомагав з формуванням проектів рішень сільських рад, супроводжував процедуру на кожному її етапі, допомагав розібратись зі структурою виконавчих органів сільської ради вже об’єднаної громади.

 Адміністративним центром майбутньої громади вирішили робити не Добропілля, а сусіднє Криворіжжя. По перше, таким чином уникнули плутанини з назвами -  тому ж районі створена Добропільська міська ОТГ. До того ж, географічно Криворіжжя більше підходить під адміністративний центр громади.  Тут уже будують нову амбулаторію, гроші на яку виділені через Міністерство охорони здоров’я на реформування сільської медицини.

У громаді з населенням в 6 тис. жителів є перспективи для розвитку, розповідає Анна Павлова. В громаду об'єднались 22 населених пункти з трьої сільських рад. Серед напрямків – зелений туризм, історичні пам’ятки та природа можуть привабити гостей до відвідування громади.  Криворізька ОТГ знаходиться на межі з Дніпропетровською областю, що є зручним для логістики. Сільське господарство – головний вектор розвитку Криворізької громади. В населених пунктах ремонтують дитячий садок, придбали шкільний автобус, проводять освітлення центральних вулиць. За досвідом вже їздили до Миколаївської, Херсонської областей, дивились як працюють інші громади.

  Криворізька громада вже почала аналізувати, що саме вона має і до чого прагне. З цією метою розпочала роботу над розробкою Стратегії соціально-економічного розвитку ОТГ, навіть не чекаючи перших виборів. Експертний супровід громаді надає Артем Колодезний, радник з питань регіонального розвитку Донецького ЦРМС. Під час семінару, який відбувся в селі Добропілля, говорили про етапи формування стратегії, необхідність проведення SWOT-аналізу та опитування жителів, формат засідань та завдання. Покладені на робочу групу.

 Першочергово Криворізькій  громаді доведеться розбиратись  з проблемами водопостачання, станом доріг та міграцією  молоді через нестачу робочих місць. Стратегія розвитку Криворізької ОТГ, розрахована до 2027 року, буде націлена на вирішення тих проблем, які допоможуть громаді вийти на новий рівень життя, відчути покращення від реформ.


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх