Хлеб, вода, молоко и елки - обзор новостей Доброполья за декабрь 1986 года

Переглядів: 1620 0 10.01.2019 в 11:30:42 Новини сайту
Хлеб, вода, молоко и елки - обзор новостей Доброполья за декабрь 1986 года

Ми закінчуємо огляд випусків газети «Шлях перемоги» за 1986 рік. Грудень – час підводити підсумки, і організації та підприємства звітували про свої досягнення.

 

Річні плани - достроково

У радгоспі ім. Кірова (село Вірівка) достроково виконали план по здачі державі молока та м’яса. Працівники відділу громадського харчування райспоживспілки, єдині в області, також достроково виконали річний план. Особливо відзначили колектив кафе «Левада» у селі Добропілля, яке всі називали по старому, чайною. Зараз на її місці лише пустир.

Достроково виконали річні плани шахти ім. РСЧА, Новодонецька, Піонер, трест Добропільвуглебуд, ЦЗФ Добропільська та Жовтнева та багато інших невеликих підприємств, а також дільниць та бригад.

Зеленбудівці за 1986 рік висадили 5 тисяч кв. метрів квітників, 6800 кущів троянд, 600 – дикого винограду, 5500 – чагарників, 2300 дерев, серед них 72 сріблясті ялинки, а також засіяли чотири гектари газонів. Вражаючі цифри, чи не так?

 

Новобудови під ялинку 

Навпроти лікарні виросла нова дитяча молочна кухня, яка раніше тулилася в житловому будинку на Радянській. Працівники готували каші, сир, фруктові соки, згодом обіцяли видавати і овочеві страви, аби добропільська малеча росла здоровою. По іронії долі, зараз в приміщенні колишньої кухні теж готують страви, але вже для того, аби провести в останню путь родичів.

Білозерське ПТУ-95 отримало новий корпус, в якому розмістились спортивний та актовий зали, бібліотека, мед кабінет, кабінети адміністрації. А навчальний корпус був зведений у 1985 році. На стаціонарі в училищі навчалось близько 600 учнів, на вечірньому відділенні – 150 молодих шахтарі.

 

Про Чернявського та клуби на замках

Учні Святогорівської школи провели кропітку роботу про творчий шлях поета з Шахового Миколи Чернявського, який першим в українській поезії оспівав працю шахтарів, дружив з Іваном Франком та Михайлом Коцюбинським. Для більш ніж двохсот хліборобів району у ПК шахти Добропільска виступив Волинський державний народний хор, а до Золотого Колодязя завітав ансамбль Аісія з Грузії. Рейд по кільком сільським клубам виявив, що вечорами на них висять замки, хоча були заплановані танці чи інші заходи.

 

Магазини, жирність молока та ціни на хліб

Як ви гадаєте, зараз достатньо у містах продовольчих магазинів та базарів? Деякі добропільці вважають, що аж занадто. 32 роки тому мешканка Білозерського жалілася, що у новому мікрорайоні міста немає продовольчих магазинів. Виявилося, що відстань до найближчого продмагу не перевищує 500 метрів і потреби відкривати нові торгові точки немає. Зате з’ясувалося, що вже тоді і в Добропіллі, і у Білозерському нормативи торговельних площ були перевищені. Та незважаючи на це, шахта Новодонецька обладнала в житловому будинку у Білозерському хлібний магазин. Після капремонту відкрився Добропільський цех Красноармійського молокозаводу, який за перший день роботи прийняв та переробив 40 молока. До речі, в торгівлю міста надходила щоденно 31 тонна. Мешканець Білозерського запитував – хто контролює якість молока? В банці з ринку після 12 годин утворюється шар сметани товщиною до восьми сантиметрів, а в банці з молоком з магазину лише 0,2 сантиметри, тобто в 40 разів менше. Містом пішли розмови про підвищення цін на хліб. У міськвиконкомі заспокоїли – стали випікати якісніший хліб, який і коштує дорожче звичайного. Так, Дарницький коштував 22 копійки, білий по 32 і 23 копійки. 

 

Надія – на Дніпро-Донбас

Місто було на голодному пайку щодо водопостачання, при проектній потужності свердловин Золотоколодязького водозабору 13 тисяч кубометрів води на добу місто фактично одержувало 6-7 тисяч. До кінця п’ятирічки, тобто десь у 1990 році, до ладу мав стати канал Дніпро-Донбас, який сповна задовольнив би потреби Добропілля у воді. Та не судилося. А в той час жінки зверталися до міськкому партії, аби графік подачі води у вихідні змістили на годину-дві пізніше.

 

Ялинка за триста карбованців

Одному з мешканців Добропілля жінка дала троячку – купити ялинку на Новий рік. Та чоловік придбав пляшку вина, а вночі зрубав красуню біля четвертої школи. Міліція оперативно знайшла правопорушника, його засудили на один рік та й штраф чоловік сплатив, майже 300 карбованців. Кілька тисяч сосен до Новоро року завезли з Рівненської області. Цікаво, чи перевіряли їх на радіацію, адже за півроку до цього вибухнула Чорнобильска АЕС, від якої до Рівненщини менше 300 км.

 

Плани  на 1987 рік

Наприкінці року пройшли сесії міської та районної рад, на яких оприлюднили плани на наступний, 1987 рік. Виробничі плани залишимо, пригадаємо, що планувалось у сфері будівництва. Отже, у місті передбачалось побудувати нову школу на 1176 учнів, дитсадок на 320 місць, будинок правосуддя, поза квартальну каналізаційну та теплову мережі на Сонячному. Будівництво житла мало збільшитися на 18 відсотків. У районі планували збудувати 15 тис. кв. метрів житла, газифікувати 234 квартири, побудувати дитсадок, ФАП, три лазні, будинок побуту та торговельний центр у Криворіжжі, спортзал та новий клуб у Новофедорівці, прокласти майже 3 км водогонів та 4 км асфальтованих шляхів.

Ось і зроблено останній огляд подій 1986 року у місті та районі, які висвітлювалися на сторінках «Шляху перемоги». Вважаємо, що огляди були цікаві і корисні – старші люди пригадали свою молодість, нинішня молодь мала змогу взнати такі факти, про які вона і не чула. Ми плануємо продовжити огляди і в наступному році. Можливо, це буде 1991 – останній рік СРСР і народження незалежної України. Можливо, звернімося до 60-х чи 70-х років. До речі, шановні читачі, і ви можете внести свої пропозиції.  


Джерело: http://dobronews.com.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх