Как проводится индексация алиментов, определенных судом в твердой денежной сумме

Переглядів: 1391 0 08.01.2018 в 12:00:43 Новини місцевої влади
Как проводится индексация алиментов, определенных судом в твердой денежной сумме

Сімейним кодексом України для батьків встановлюється обов'язок утримання своїх дітей. Частина 3 статті 181 Сімейного Кодексу України визначає, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Також в порядку статті 189 Сімейного кодексу України передбачається можливість укладення договору між батьками про сплату аліментів. Питання індексації аліментів було врегульоване Сімейним кодексом України, але зі значними прогалинами щодо відповідності іншим нормативно-правовим актам.

Починаючи з 12.06.2016 року до об’єктів індексації віднесено розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі. Це передбачає Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі» від 17.05.2016 р. № 1368-VIII, Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 12.06.2016, №1368-VIII, «Порядком проведення індексації грошових доходів населення» від 24.11.2016, №836-2016-п, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078.

Вказані законодавчі акти визначають наступне:

Індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, проводиться за рахунок коштів платника аліментів.

Індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, здійснюється підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, фізичними особами — підприємцями, які проводять відповідні відрахування аліментів із доходу платника аліментів.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, здійснюється з місяця, в якому призначено аліменти.

Для аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, що були призначені до червня 2016 р., обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з дня набрання чинності Законом України від 17 травня 2016 р. № 1368-VIII “Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі”.

При цьому розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, разом із сумою індексації не повинен перевищувати 50 відсотків грошового доходу платника аліментів.

Отже, новий Закон врегулював механізм індексації розміру аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, у відповідності до вимог частини 2 статті 184 Сімейного Кодексу України, а тому стягувачі за виконавчими документами вказаної категорії за рахунок проведення індексації, отримали можливість на одержання коштів в більшому розмірі, ніж визначено судом.

Спори з питань індексації грошових доходів підлягають розгляду в судовому порядку. Роз'яснення щодо застосування «Порядку проведення індексації грошових доходів населення» надає Мінсоцполітики.


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх