Я Добропілля: Чи є у міста ДНК?

Переглядів: 870 0 16.05.2019 в 20:57:20 ГО Добро
Я Добропілля: Чи є у міста ДНК?

Добропілля – шахтарське місто на Сході України. Так ідентифікують місто його мешканці і передають цей образ гостям. Шахтарська тематика захопила місто, та це й недивно, бо народилось Добропілля 65 років тому навколо вугільних підприємств, які є економічною основою міста сьогодні та були передумовою його інфраструктурного розвитку в минулому. 


А чи є у міста душа? Що є унікальним кодом міста, за яким можна було би відтворити місто через 1000 років? Над цими питаннями розмірковували під час дводенного воркшопу «МетаМісто», який проходим в рамках проекту «Культура і конфлікт», ініційованого Goethe Institut та ГО Гараж Генг, що фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини. 


Експерти дослідницької програми  «МетаМісто» Ліва Дударєва та Едуардо Кассіна запропонували учасникам  цікавий експеримент дослідження територій міста за допомогою картування, пам’яті та футурології.  


Через живі бесіди і спілкування відвідувачі воркшопу досліджували мапу міста, наносили на неї свої щоденні маршрути, позначали об’єкти й установи, які відвідують постійно, відмічали особливі місця, які мають для них цінність. Це був більше філософський процес ніж практичний. Учасники пригадували історію міста, ту, що можна пригадати, ту що зафіксована в документах, зазирнули й у невідому історію. Що тут було до нас, до міста, до рудників, до перших поселень  сотні, тисячі, десятки тисяч років тому? Розмірковували про майбутнє. Що залишиться після нас? Що буде на місці нашого будинку/міста через століття-тисячоліття?  Це будуть руїни чи нові цивілізації, природні ланшафти вкриють цю територію  чи всесвітній океан? 


Кожен індивідуально, а потім спільними зусиллями з’ясовували, що для нас важливо зберегти, які історії та об’єкти відтворюють дух часу та що впливає на розвиток сьогодні, від чого ми вирішим позбутися назавжди, а що передамо далі.  Речі, які, на нашу думку, зберігають душу міста, його генетичний код, були закладені у  «Капсулу часу». 


Цей воркшоп залишив по собі глибинний погляд на оточуючий нас ландшафт і усвідомлення  особистих стосунків з територію, на якій ми мешкаєм, допоміг уявити альтернативне майбутнє міста. Сценарії майбутнього мають бути розроблені колективно і сягати у коріння місцевих історій, торкатися його картографії та ландшафту, промисловості, відтворювати дух міста.

Проект реалізується в рамках проекту «Культура і Конфлікт», ініційованого Goethe Institut та ГО Гараж Генг, що фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини


Джерело: сайт міста Добропілля

ComForm">
avatar
Наверх