История сел и поселков Добропольского района: Нововикторовка и Копани

Переглядів: 1844 0 12.02.2018 в 14:00:17 Новини району
История сел и поселков Добропольского района: Нововикторовка и Копани

Села Нововікторівка і Копані знаходяться у підпорядкуванні Святогорівської селищної ради Добропільського району Донецької області.

Історія виникнення с.Нововікторівка

Село було засновано вихідцями з села Вікторівка. До 1931 року на землі господарювали одноосібно. В 1931 році жителі сіл Вікторівка і Нововікторівка організували колгосп, назву якому дали імені Красіна, на день колективізації в селі було 70 дворів. Першим головою було обрано Крайнього Андрія Прокоповича. У братській могилі в селі поховано 298 полеглих червоноарміїців.

Зараз у селі зареєстровано 49 чоловік.

 

Історія с. Копані

Засноване с. Копані у 1907 році на землях поміщика Дика (німця). Місцевість була болотиста, багато копанок і село назвали Копані.

Першими оселилися в селі Могила Карп Антонович його брат Кузьма Антонович, Жолоб Микола, Хилько Гавриїл та інші, які арендували землю у поміщика Дика.

Коли почалася революція у 1917 р. поміщик Дик, залишивши землі, втік з України. Перші поселенці господарювали одноосібно, а в 1929 році почали організовувати невеликі артілі, але заможні селяни, такі як Могила Карп, Могила Кузьма, Кизименко Аким Тимофійович, Сліпченко Кузьма Петрович в артілі не вступали і між жителями с. Копані виникали сварки, незадоволення, підпали. Заможні сім'ї не ділилися надлишками зерна, сільськогосподарським інвентарем. У 1930 році родини Могили Карпа та Кузьми були розкуркулені і вислані у посилання. Спочатку члени артілі збирали низькі врожаї. І в 1932 році артілі с. Копані та с.Новоукраїнка об'єдналися в колгосп, ім'я якому дали «6-й з'їзд Рад» з центром с. Копані. На території с. Копані ніяких будівель соціально-культурного та господарського призначення не було. Контора колгоспу, магазин перебували в житловому будинку вигнаного у посилання Могили Карпа Антоновича. Ковальський цех, комора та інші об'єкти знаходилися в приміщеннях колишніх поміщиків.

У 1950 році – колгосп «VІ з’їзд Рад» об’єднався з колгоспом ім. Красіна, до складу якого входили села Вікторівка та Нововікторівка. Першим головою об’єднаного колгоспу став Федір Костянтинович Новак мешканець села Копані.

У 1961 році колгосп «6-й з'їзд Рад» об’єднався з колгоспом імені Ватутіна, назву якому дали імені Ватутіна з центром в селищі Святогорівка.

З числа мешканців с.Копані виросло багато передовиків виробництва Циба Никифор Іванович, Ясько Ірина Максимівна, які 1948 році за високі врожаї пшениці нагороджені Орденом Леніна.

В с. Копані проживала і працювала в колгоспі «6-й з'їзд Рад» мати героя Радянського Союзу (посмертно) Буряка Михайла Іванович –Буряк Євдокія Леонтіївна. Село Копані значилося, як неперспективне і ніякого будівництва не відбувалося. Станом на 01 січня 2001 року в с. Копані дворів - 99, в них населення 190 чол. Ніяких будівель немає, село входить до складу бригади №2 Святогорівского СТОВ. Станом на 01.01.2018 року населення 150 чол.


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх