История сел и поселков Добропольского района: Викторовка

Переглядів: 1455 0 05.02.2018 в 14:00:28 Новини району
История сел и поселков Добропольского района: Викторовка

Ві́кторівка — село в  Добропільському районі Донецької області.

               Історія заснування


 

Махно Нестор Іванович

    1904 році з Таврійської губернії приїхав пан-полковник Ємях Віктор Лукич. Він купив 550 десятин землі, яка зовсім була незаселена. В цьому ж 1904 році він поїхав у Таврійську губернію, щоб завербувати переселенців. Там він завербував 6 сімей, які разом з ним приїхали і поселились на закупленій землі.
 Сам пан-полковник поїхав назад у Таврійську губернію, а сім'ї залишились на цій землі в їх склад входили:
Дейкун Мина Йосипович
Кизим Тимофій Івановичь
Хвелько Петро 
Іорань Інат Давидовичь
Носачь Прокоп Схимовичь
Вулгак Олександр Григорович
   Земля була віддана їм в оренду по 6 крб. 50 коп. за десятину. Так було до 1909 року, але за ці роки поміщик не зміг сплатити борги за землю і в цьому році він продав 283 десятини переселенцям, які жили на цій землі. Решту землі поміщик поділив поміж своїми синами і дочками. Сам поміщик Єм'ях виїхав у Полтавську губернію.
   30 травня в районі Вікторівки відбувся бій червоногвардійців з махновцями. Під тиском сил противника розбито червоногвардійський загін. Втрати 2 гармати, до 100 чоловік піхоти і загін навчальної школи.

     ЖЕРТВИ СТАЛІНСЬКИХ РЕПРЕСІЙ

Дудушко Наум Іванович, 1890 року народження, с. Вікторівка Добропільського району Донецької області, українець, малограмотний, безпартійний. Проживав: с. Вікторівка Добропільського району Сталінської (Донецької) області. Коваль колгоспу ім. Красіна. Заарештований 3 грудня 1943 року.

Крайня Ольга Іванівна, 1912 року народження, с. Вікторівка Добропільського району Донецької області, українка, даних про освіту немає, безпартійна. Проживала: с. Вікторівка Добропільського району Сталінської (Донецької) області. Колгоспниця колгоспу ім. Красіна. Заарештована 9 березня 1946 року. Особливою нарадою при МДБ СРСР засуджена на 5 років заслання у Північно-Казахстанську область. Реабілітована у 1995 році. 


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх