Громады Добропольского района заинтересованы в реализации бюджетов развития ОТГ

Переглядів: 770 0 21.10.2018 в 09:00:34 Новини району
Громады Добропольского района заинтересованы в реализации бюджетов развития ОТГ

Про бюджети розвитку громад йшла мова під час виїзного семінару на базі Шахівської ОТГ, організатором якого спільно з Донецькою ОДА виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Разом з представниками структурних підрозділів  Шахівської сільської ради участь у навчанні взяли посадовці з сусідньої Іллінівської сільської ОТГ.

Сільську територію потрібно розвивати щоб наповнювати місцеві бюджети, впевнені в обох громадах. Іллінівська та Шахівська ОТГ поки не запровадили бюджет участі, але поступово крокують в даному напрямку, розробляють положення про бюджет участі, щоб згодом мати можливість втілювати цей дієвий інструмент. За досвідом звертались до сусідів, де бюджет участі вже працює. Серед громад Донецької області ефективним впровадженням громадського бюджету можуть поділитись лише в Лиманській міській ОТГ.

Представники управління з впровадження реформ та децентралізації департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА познайомили учасників з алгоритмом формування та етапами втілення бюджету участі. «Теоретичні знання, підкріплені практичним досвідом, допоможуть краще підготуватись до користування бюджетом участі з метою згуртування громади, більшої довіри до влади», -  коментує Олена Новікова, завідувачка фінансово-економічного сектору Шахівської ОТГ.

Про результати фінансової децентралізації,  особливості формування  державного та міських бюджетів на 2019 рік розповідав Сергій Івахнін, радник з питань місцевих фінансів Донецького ЦРМС.  Дискусію викликали два питання: формування реверсної та базової дотації для об’єднаних громад, а також перспективи  для ОТГ при реформуванні первинної ланки медицини, що особливо складно відбувається. Серед 3 тис. населення Шахівської ОТГ станом на початок жовтня 2018 року декларації з лікарем підписали 1,4 тис. людей.

Це зовсім не означає, що решта людей досі не підписали декларацію, частина з них обрали лікарів у сусідніх містах – Добропіллі або Дружківці. Як утримувати п’ять фельдшерсько-акушерських пунктів, як пройти шлях реформування – ці питання потребують додаткового виваженого рішення. Як уникнути певних ризиків для місцевого бюджету, учасники семінару обговорювали спільно з радником з питань місцевих фінансів.

Артем Колодезний, радник з питань регіонального розвитку Донецького ЦРМС, зробив акцент на  бюджеті розвитку як складової стратегічного планування. Обидві громади йдуть шляхом затвердження Стратегії розвитку на період до 2025 року. Експертну та консультаційну допомогу Іллінівській ОТГ надає команда Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування. Робоча група вже провела декілька засідань, громада почала готуватись до обговорення проекту документу з метою подальшого затвердження стратегії на сесії сільської ради.

Шахівська ОТГ тільки розпочала працювати над Стратегією розвитку, сформувала робочу групу та провела перше засідання. Наразі в громаді проводять опитування місцевих мешканців та представників бізнесу з метою вивчення загальної ситуації та пріоритетів, які важливі для людей.

Радник з питань регіонального розвитку розповів про основні етапи формування Стратегії розвитку, представники Іллінівської та Шахівської ОТГ під час спілкування мали можливість обмінятись досвідом.


Джерело: http://lgdc.org.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх