Государство хочет легализовать работников IT-сферы и поднять для них налоги

Переглядів: 871 0 05.03.2019 в 13:00:34 Новини України
Государство хочет легализовать работников IT-сферы и поднять для них налоги

На минулому тижні у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10094 про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розвитку креативних індустрій в Україні), яким, у разі ухвалення, може бути запроваджено п’яту групу єдиного податку для представників ІТ-сфери.

Відокремити до п’ятої групи пропонується ФОП-ів, що провадять діяльність виключно у сфері інформаційних технологій, зокрема з розробки компютерних ігор, програмного забезпечення, програмування, консультування тощо. При цьому використовувати працю найманих осіб таким підприємцям забороняється, а їх щорічний дохід не має перевищувати 7,5 млн грн.

Ставка податку для платників п’ятої групи поступово зростатиме: вона становитеме 5% доходу з 1 січня 2020 року, 6% — з 1 січня 2021 року, 7% — з 1 січня 2022 року, 8% — з 1 січня 2023 року, 9% — з 1 січня 2024 року та 10% доходу — з 1 січня 2025 року.

У випадку перевищення загальної суми доходу 7,5 млн грн. або якщо ФОП отримує дохід від видів діяльності, що не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, пропонується ввести ставку податку 15%.

Звичайно, подібний законопроект не міг не викликати бурхливих дебатів серед представників ІТ-сфери та можновладців. Цілком зрозуміло, що Міністерство соціальної політики для наповнення Пенсійного фонду України шукатиме будь-які шляхи для легалізації трудових доходів, а сектор ІТ є однією з найбільш дохідних областей. У свою чергу, представники ІТ, що створюють додаткові суміжні з ІТ робочі місця та платять ПДВ, логічно заперечують проти таких змін.

Наразі тривають обговорення, до яких активно долучилися Президент України Петро Порошенко та прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Після проведення спільної зустрічі з провідними представниками ІТ-індустрії В. Гройсман зазначив, що шляхом спільної співпраці уряду та підприємців закон буде переформатовано для подальшого прогресивного розвитку та прозорої роботи ІТ-сфери в Україні.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх