Эколого-краеведческая тропа "Доброполье - мой дом" + ФОТО

Переглядів: 1599 0 13.04.2016 в 03:18:17 Новини бібліотек
Эколого-краеведческая тропа

Еколого-краєзнавча стежка  «Добропілля – мій дім»» розпочалася для учнів другого класу ЗОШ №7 з того, що разом з бібліотекарями вони з’ясовували за допомогою мапи маршрут для спільної подорожі. На шляху до пригод  новоспечених вчених-дослідників і їх керівника-вчителя Лейбу Віру Павлівну чекало декілька цікавих зупинок. На початку подорожі, діти озираючись згадували які дерева і квіти ростуть біля їх школи, як їх треба доглядати і берегти. Радісно та весло разом знаходили відповіді на запитання підготовленої  бібліотекарями вікторини  «Яке це дерево».  

Наступною зупинкою стала «Зупинка –книжка» біля Центральної бібліотеки, тут маленькі дослідники дізнавалися про квіти, про те що вони символізують, як можна за допомогою квітів висловити свої почуття. Згадали які рослини є символами нашої країни. Придивилися до клумб розташованих поруч з бібліотекою, згадали назви квітів та погодилися що найкраща квітка  та, що росте на клумбі, а не та, що в'яне в стаканчику на підвіконні. Діти пообіцяли ніколи не зривати рослини з клумби і не дозволяти своїм одноліткам.
Вирушаючи далі, разом з бібліотекарями діти розучили кричалку:
Я метелика не скривджу, хай летить.
І ялинку не зрубаю, хай стоїть.
Не затопчу мурашинку, хай повзе.
Не зламаю з дуба гілку, хай росте.
Не впущу сміття у річку, хай бурлить.
Із гнізда яйце не скину, хай лежить.
В джерело не пущу камінь, нехай б’є.
В полі жито не столочу – це святе.
Верби посаджу в долині, хай шумлять.
Зерен птахам кину взимку, хай їдять.
Покормлю приблуду-кішку. А як ти?
 Давай будемо природу берегти!
Перехожі дивувалися, а еколого-краєзнавча експедиція рухалася далі, спостерігаючи за всім що відбувається навколо. На «Дослідницькій» зупинці діти роздивлялися у збільшувальне скло маленькі бруньки, дивуючись, що вже завтра вони стануть листочками. Тут бібліотекар розповіла дітям про те, яке важливе значення має для людини спостерігання за природою і навколишнім світом. Домовилися спостерігати кожен день за тим, що трапляється з рослинами у квітні, як змінюється природа в ці теплі, сонячні дні.                                                    

 

Вирушаючи далі, експедиції не вдалося минути ділянку екологічну-катастрофу. Діти проходили повз смітник, спостерігаючи, яка велика жага до життя у квіток фіалок, які навіть через сміття тягнулися до сонячного світла, намагаючись прикрасити своїми ніжними квітками все це навколишнє жахіття. Саме тут всі разом «вчені-дослідники», їх вчитель та бібліотекарі дійшли висновку, що найголовнішим ворогом природи є людина. 
На останній зупинці – станції «Легендарній» бібліотекар розповіла дітям легенду про квітку айстру. Чому цю квітку називають ще зіркою, чому вона є символом незламної краси. А потім кожен з  екологів-дослідників посадив насіння айстри в  свій стаканчик з землею, обіцяючи добре наглядати, поливати, спостерігати як розпочинається нове життя квітки-зірки. В травні домовилися зустрітися, щоб висадити наш квітник на клумбі біля школи, для того щоб восени насолодитися айстровим квітником. 
Цікавою, пізнавальною і дуже повчальною стала подорож по еколого-краєзнавчій стежині. Діти усвідомили, що не тільки треба піклуватися про свою власну домівку, потрібно берегти наш спільний дім  - наше місто Добропілля. 


Джерело: http://territorymetod.blogspot.com


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх