Экогород: как в Доброполье решают проблему с сортировкой мусора

Переглядів: 1228 0 28.10.2018 в 14:00:35 Новини комунальних служб
Экогород: как в Доброполье решают проблему с сортировкой мусора

З 1 січня 2018 року українців зобов'язали сортувати все сміття за видами відходів. Окремо потрібно викидати сміття, придатне для переробки і повторного використання, окремо - яке годиться тільки для утилізації. Дев’ять добропільських ОСББ взяли в свої руки ситуацію та встановили біля своїх будинків спеціальні контейнери для роздільного збору відходів. 

Проект з роздільному збору сміття «Екомісто - екобудинок», який представила ініціативна група на конкурсі «Громада своїми руками», став переможцем у червні. 

«Нерозумне і байдуже ставлення людини протягом багатьох десятиліть до того, що вона робить, в якій сфері живе, призвело до засмічення величезних територій планети, полігони стали звалищами, більшість з яких відпрацювали свій ресурс. Жителі ОСББ, як єдина велика сім'я, можуть почати збирати сміттєві відходи в окремі баки, як в цивілізованих країнах, тим самим показавши приклад всім містянам і прийнявши естафету «Зробимо Україну чистою!» і в нашому місті», - зазначено в описі проекту. 

Три тижні тому система почала працювати – біля багатоповерхівок з’явилися спеціальні контейнери для збору пластикової тари (жовтого кольору)  та скла (зелені). Керівники ОСББ уклали договір з місцевим підприємцем, який забирає вміст контейнерів на переробку. Але чи всі мешканці відповідально поставилися до проблеми? Ми почули різні думки. 

Переважна більшість жителів дійсно сортує пластик та скло – найкращим підтвердженням цього є кількість пляшок та різної тари у контейнерах. «За три тижні були повні доверху, першу «порцію» вже вивезли», - каже Ольга Снісаренко, одна з авторок проекту. Але ж поруч у сміттєвих пакетах можна неозброєним оком побачити подібні пляшки. Місцеві на це озвучують єдину причину: немає часу на сортування. 

Сортувати пластик та скло для подальшої переробки дійсно непросте завдання, адже не всі види скляних та пластикових ємностей можна використовувати як вторсировину. 

Як правильно сортувати сміття

Скляні пляшки необхідно промити від напоїв, злити воду. Пластикову ємність теж треба промити та ущільнити її, щоб вона стала плоскою.

Не підлягає переробці жаростійке та ударостійке скло.

Якщо ви хочете викинути пластикову тару, звертайте увагу на маркування - на упаковці, у вигляді трикутничків з цифрою (від 1 до 7) і / або буквами: PET або PETE, HDPE або PEHD, PVC, LDPE або PE або PELD, PP, PS. Якщо на упаковці немає маркування (коду переробки) - викидайте таку упаковку в загальне сміття. 

Чому це важливо

Сьогодні сьома частина України завалена сміттям. За офіційними даними, тільки на зареєстрованих сміттєвих звалищах знаходиться понад 43 тисячі км 2 відходів - це більше, ніж територія непідконтрольних районів Донбасу. Обсяг несортованих відходів - 54 млн м3, або 625 тисяч вантажних вагонів. І кожен українець щодня додає як мінімум 1 кг сміття в це загальне сміттєзвалище.

«Краще, що ми можемо зробити – це почати з власного прикладу. Головна мета проекту – змінити погляди наших земляків на екологічний стан навколишнього середовища. Користуватися контейнерами можуть всі бажаючі, до нас несуть, навіть, з сусідніх будинків. Звичайно, не всі люди сортують сміття, але ми не зможемо вирішити проблему, якщо сидітимемо, склавши руки. Чистота довкілля починається з кожного з нас», - каже Віра Пестерова, голова ОСББ «Сонячний, 10». 

                                                                                                                                                                                                                                  Яна Сергєєва


Джерело: http://dobronews.com.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх