Эхо войны. В Доброполье открыли памятник воину из Красноармейска + ВИДЕО

Переглядів: 2160 0 23.02.2013 в 05:17:02 Суспільство
Эхо войны. В Доброполье открыли памятник воину из Красноармейска + ВИДЕО
 
  Через два года мы отметим 70-ю годовщину победы в Великой Отечественной войне. Но война до сих пор напоминает о себе минами и снарядами, которые находят в местах боевых действий, а также новыми именами ранее неизвестных солдат. Сегодня в селе Первомайское Добропольского района открыли памятник погибшему в годы войны Дмитрию Пашуре.

21 лютого 2013 року в селищі Первомайське Добропільського району Донецької області відбувся мітинг-реквієм «Я пам'ятаю! Я пишаюся» до 70-річчя операції «Стрибок» часів Великої Вітчизняної війни. Особливою частиною мітингу стало відкриття пам’ятника загиблому під час війни червоноармійцю Пашурі Дмитру Сергійовичу.
Внук бійця, полковник Петро Пашура, який приїхав з Москви, зізнався, що виконав місію, до якої йшов усе життя. Цьому він завдячує пошуковцям Донецької обласної організації «Асоціація досліджень військово-історичної спадщини «Плацдарм», що є партнером Всеукраїнського громадського об'єднання «Союз «Народна пам'ять».

Свідками увічнення  пам'яті бійця стали представники Донецької обласної та районної держадміністрацій, ветерани, пошуковці, школярі та представники громадськості, повідомляє сайт "Свобода слова в Україні".

Церемонія стала можливою завдяки зверненню полковника Пашури Петра Григоровича  з проханням знайти його дідуся, червоноармійця Пашуру Дмитра Сергійовича, зниклого безвісти під час Великої Вітчизняної війни. За словами П.Пашури, він все життя шукав діда і став полковником саме в його честь та пам'ять. Петро Григорович пообіцяв своїй матері, що обов'язково знайде діда. Так і сталося, однак після довгих років пошуку, і мати, нажаль, не дочекалася повернення бійця.

Полковник подякував владі області й району за сприяння в увічненні пам'яті його дідуся, та висловив особливу подяку Донецькій обласній організації «Асоціація досліджень військово-історичної спадщини «Плацдарм» за те, що допомогли здійснити місію його життя. Адже пошуковці Асоціації встановили, що зниклий безвісти Пашура Дмитро Сергійович записаний в архівах Донецької області як Башура Д.С. Після перевірок в архівах ЦАМО РФ було з’ясовано, що  дані Пашури Дмитра Сергійовича (рік і місце народження, час і місце призову, дані про його дружину) збігаються, а відомостей про бійця під прізвищем Башура в місці його народження, призову та проживання не існує. Окрім того, з документів ЦАМО РФ (бойових донесень про втрати і карток обліку особового складу) стало зрозуміло, що Пашура Д.С. і Башура Д.С. - це одна й та сама особа.

За загиблим Пашурою Д.С. відправили молебень, до обеліска та відкритого пам'ятника поклали квіти й вінки.  На честь бійця  пролунав триразовий салют. Також присутні відчули атмосферу воєнного часу завдяки реконструкції бою, показаній воєнно-патріотичним клубом «Доблесть-Дніпро». Реконструктори відтворили операцію «Стрибок», яку проводили бійці Червоної Армії взимку 1943-го.

"Ми, пошуковці, бачимо увічнення пам'яті загиблих воїнів своїм головним завданням, - прокоментував подію Роман Щербина, голова Донецької обласної організації «Асоціація досліджень військово-історичної спадщини «Плацдарм» - Тому сьогодні радіємо так само, як і родичі бійця, що відшукали його через стільки років".

На сьогодні пошуковці Асоціації  «Плацдарм» продовжують дослідження території району, а також роботу в архівах. Вони сподіваються, що завдяки цій роботі на меморіалі в Добропільському районі з’являться нові імена бійців, які також загинули та поховані у цих місцях, але досі вважаються зниклими безвісти. Майже через 70 років завдяки наполегливій роботі пошуковців та родичам, які не припиняють шукати зниклих безвісти дідів та батьків, солдати повертаються з небуття, а діти та внуки отримують можливість вклонитися могилам своїх героїчних предків.
 


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх