Добропольская полиция рассказала о популярных видах мошенничества в Интернете

Переглядів: 1741 0 21.05.2016 в 21:51:26 Новини поліції
Добропольская полиция рассказала о популярных видах мошенничества в Интернете

Увага! Поліція попереджає про найпоширеніші види шахрайств в Інтернет мережі

З кожним роком в Україні зростає кількість крадіжок грошей з банківських карт. У цьому році тенденція зберігається, а напередодні сезону відпусток, тільки посилюється. Тому поліція ще раз нагадує, як не стати жертвою шахраїв, користуючись банківської картою в Україні і на закордонному курорті.

Незважаючи на постійні застереження, які систематично виходять в засобах масової інформації, довірливі громадяни продовжують потрапляти на «гачок» до аферистів. В  святкові дні і в період відпусток у шахраїв починаються справжні жнива, адже люди на відпочинку розслаблюються і часто втрачають пильність, користуючись картами в торгових мережах, оплачуючи товари і послуги через Інтернет.

Шахрайства за способом скоєння розподіляються на велику кількість підвидів. Одними з основних є шахрайства у мережі Інтернет і мобільного зв'язку.

Ризики в Інтернеті

Цей вид шахрайства полягає у незаконному використанні персональних даних користувачів мережі. Шахраї під різними приводами виманюють данні про банківські карткові рахунки (номер платіжної картки, термін дії та додатковий код, який розміщений на її звороті). Маючи таку інформацію, можна легко проводити інтернет - платежі. Наприклад, людина розмістила оголошення (в Інтернеті, газеті тощо) про продаж якогось товару. Зловмисники телефонують до неї на зазначений номер та просять повідомити дані банківської картки для того, щоб переказати гроші за товар. Натомість, з карткового рахунку знімаються усі гроші.

 

Тому банкіри радять для покупок в Інтернеті використовувати не основну карту, на якій зберігається значна сума, а відкрити спеціальну віртуальну карту, з встановленим добовим лімітом на зняття готівки. "Щоб безпечно користуватися інтернет-банкінгом, перевіряйте адресу, який ви вводите. Адреса онлайн-банкінгу завжди повинен починатися з https://. Здійснюйте вхід з тих пристроїв, доступ до яких є тільки у вас. Придумайте складний пароль, не зберігайте його ні на папері, ні в електронному вигляді.

Трюки з телефоном

Якщо власник картки не використовує її в Інтернеті, це ще не гарантує йому захист. Карткові шахраї з успіхом спустошують чужі карти і за допомогою телефонів. Зараз найпопулярніший вид шахрайства — "соціальний інжиніринг". Це дуже зручний для шахраїв спосіб, тому що отримувати дохід можна, не виходячи з дому. Потрібні тільки мобільний телефон і акторський талант.

 

Суть обману полягає в тому, що шахрай по телефону переконує користувача карти розкрити конфіденційну інформацію за допомогою певних методів психологічного впливу на людину. Наприклад, представляючись співробітником банку або установ соціальної сфери.


Шахраї, отримуючи номер телефону власника карти з відкритих джерел або використовуючи метод підбору, дзвонять йому «в цілях безпеки» або «для авторизації або проведення ідентифікації» і просять назвати персональні дані (дату народження, кодове слово, номер і термін дії картки, PIN-код та CVV-код). Також вони можуть попросити назвати код з SMS, що «зараз прийде на ваш телефон».
Отримавши таку інформацію, уявні банкіри знімають з картки того, кому телефонували, всі гроші і зникають, не забувши вимкнути свій телефон. Найчастіше на такий прийом ведуться пенсіонери.

 

Карти туристів

Україною географія карткових шахраїв не обмежується. З початком туристичного сезону українці починають стикатися з ними і за кордоном. Наприклад, у великих туристичних центрах можна наткнутися на магазини з підробленими платіжними терміналами. Покупця при оплаті товарів картою в такому магазині просять ввести PIN-код. Зчитувальний пристрій запам'ятовує код картки, а її дані шахраї копіюють, проводячи карту через платіжний термінал. Після цього вони створюють копію карти туриста і "чистять" її за допомогою банкомат.


Інший поширений спосіб пов'язаний зі скіммінгом. Це крадіжка даних карти за допомогою спеціального пристрою, що зчитує, прикріпленого до банкомату. Шахраї роблять дублікат і знімають гроші. Деякі обходяться і без дорогих пристроїв. Просто ліплять скотч на отвір для видачі грошей з банкомату.
При спробі зняття готівки, банкомат гроші не видає, а коли людина йде ні з чим, злочинець знімає стрічку і забирає гроші. Щоб уникнути цього необхідно уважно оглядати пристрій для видачі грошей. А в разі невидачі коштів, варто відразу ж зателефонувати в банк, не відходячи від банкомата.


Хитрощі з картами, за словами банкірів, найбільше поширені на недорогих курортах Європи і Близького Сходу. Розпізнати небезпечні банкомати і термінали деколи дуже складно, тому надійніше всього знімати гроші в готелях або банках.
Експерти радять українським туристам також брати з собою готівку і намагатися не розплачуватися карткою в маленьких магазинчиках і базарних крамницях. І обов'язково підключіть послугу SMS-інформування, тоді ви після кожної транзакції по картці будете отримувати на мобільний телефон повідомлення про проведену операцію. В разі чого зможете швидко заблокувати картку.

Шановні громадяни, будьте пильними і обережними! А якщо Ви вже стали жертвою подібного злочину, своєчасно звертайтеся в поліцію по телефону «102», або в Чергову частину Відділу поліції вашого міста.

До речі, всесвітня павутина, за  даними НБУ, користується особливою популярністю у "карткових" аферистів. "В мережі в минулому році сталося 43 тис. шахрайських операцій на суму майже 95 млн грн, тоді як в банкоматах подібних операцій було 9,4 тис. на суму 15,2 млн грн, а в торгових мережах — 4,7 тис. на суму 13,9 млн грн.

 

Добропільське відділення поліції

Красноармійського відділу поліції

ГУ НП в Донецькій області


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх