Добропольская ОГНИ: "Ставки налогообложения наследства" и другая полезная информация

Переглядів: 1502 0 24.07.2013 в 14:33:05 Новини податкової інспекції
Добропольская ОГНИ:

Про затвердження Державного реєстру  реєстраторів розрахункових операцій.

           Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області звертає увагу платників податків, що наказом Міністерства доходів і зборів України від 08.07.13 №249 затверджено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.
          Наказ Міністерства доходів і зборів від 04.06.2013 №144 „Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій” втратив чинність.
          У першій частині реєстру визначені реєстратори розрахункових операцій, дозволені до первинної реєстрації. Тобто моделі зазначених реєстраторів можуть продаватися та використовуватися у роботі підприємців.
До другої частини реєстру віднесено моделі, первинна реєстрація яких заборонена. Це ті апарати, які раніше перебували у використанні платників, однак вже переважно не випускаються виробниками касової техніки.
          З повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до Державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі Міндоходів http://minrd.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/94957.html .


Щодо нових марок акцизного податку для алкогольних напоїв
 і тютюнових виробів.

          Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області звертає увагу, що Постановою КМУ від 03.07.2013 N474, яка набрала чинності 06.07.2013 р., внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2013 N188 "Деякі питання маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів"  в частині термінів запровадження нових марок акцизного податку для алкогольних напоїв і тютюнових виробів зі змінами та доповненнями.
           З 1 вересня 2013 р. запроваджуються марки акцизного податку для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва нового зразку та припиняється продаж марок, зразки яких затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2008 N486 "Про затвердження нових зразків марок акцизного податку для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва і внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України". Виготовлення зазначених марок проводиться до 25 серпня 2013 року, а також їх продаж в установленому порядку.

Ставки єдиного податку для фізичних осіб, які здійснюють кілька видів господарської діяльності.

           Платники єдиного податку І та ІІ груп, які здійснюють кілька видів господарської діяльності, повинні застосовувати максимальний розмір ставки податку, встановленої для обраних видів діяльності. Це стосується і ситуації, коли фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку здійснюють діяльність на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради. 
           Так, для платників І групи максимальний розмір податку становить 10% мінімальної заробітної плати. Для платників ІІ групи – 20%. Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси. 
           Нагадуємо, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб-підприємців. Залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць, розмір ставки податку становить: 
- для І групи платників – у межах від 1 до 10% розміру мінімальної заробітної плати; 
- для ІІ групи – від 2 до 20%. 
Порядок нарахування, розміри та строки сплати єдиного податку регулюється розділом XIV Податкового кодексу України. 



Зміни щодо податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки.

           Верховна Рада України ухвалила закон  про внесення змін  до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості (проект № 2405).
          Законопроект передбачає сплату  фізичними особами податку на нерухомість за 2013 рік в 2014 році. Тобто, обов’язок сплати фізичними особами податку за 2013 рік не відмінюється, а переноситься на 2014 рік.
Зазнали змін і ставки податку. Вони встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного  року, за 1 кв. метр бази оподаткування.
          Для громадян ставки встановлюються в таких розмірах:
1) не більше 1 відсотка - для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, або будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів;
2) 2,7 відсотка – для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, або будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів;
3) 1 відсоток - для різних видів об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника податку, сумарна житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів;
4) 2,7 відсотка - для різних видів об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника податку, сумарна житлова площа яких перевищує 740 кв. метрів.
          При цьому, передбачено пільги із сплати податку, а саме: база оподаткування об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:
а)для квартир - на 120 кв. метрів;
б) для житлових будинків - на 250 кв. метрів;
в) для квартир та будинків (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартир та будинків, у тому числі їх часток) –  на 370 кв. метрів.
          У 2013 році власники об’єктів житлової нерухомості, на підставі оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об’єктів, проводять звірку з податковими інспекціями. 


До уваги підприємців!
 Якщо Ви втратили первинні документи .

             У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, платник зобов’язаний у п’ятиденний строк із дня такої події письмово повідомити орган Міндоходів за місцем обліку.
            Крім того, платнику необхідно відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів із дня, що настає за днем надходження повідомлення до органу Міндоходів.
            Нагадуємо, що для цілей оподаткування платник податків і зборів повинен вести облік доходів, витрат та інших показників на підставі зазначених документів. Формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, не допускається.
            При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити зберігання вищезазначених документів не менше ніж 1095 днів із дня подання податкової звітності, для складення якої вони використовувалися.


Президент України підписав закони, які покладають функції адміністрування єдиного соціального внеску на Міністерство доходів і зборів.
 
На Всеукраїнському форумі працівників Міністерства доходів і зборів України, Міністр Олександр Клименко наголосив, що: - «У цілому із створенням Міністерства ми маємо реальні законодавчі важелі для підвищення ефективності адміністрування податків і митних платежів».
Отже, одним із першочергових кроків на шляху до досягнення поставленої мети було підписання законів № 2833 – 2835, які створюють передумови для ефективної реалізації податкової та митної політики у державі.
Відтак, закон № 2833 визначає законодавчі умови функціонування єдиної загальної системи адміністрування податків у супроводі уповноваженого центрального органу виконавчої влади – Міністерства доходів і зборів.
Стосовно документу № 2835, то він вносить зміни до 118 законодавчих актів, якими так чи інакше регулюється участь у правовідносинах органів державної податкової та митної служб. Також цей закон передбачає, що функції адміністрування єдиного соціального внеску відтепер покладаються на Міністерство доходів і зборів.
Фахівці Міндоходів підкреслюють, що після підписання відповідних законопроектів Президентом України, відомство нарешті отримало повноцінну правову базу для своєї діяльності, що підвищить ефективність роботи внаслідок зникнення правових суперечностей. При цьому не передбачається збільшення фіскального навантаження на платників податків або зміни до чинних на сьогодні інститутів податкового та митного адміністрування.


Відповідальність підприємців за несвоєчасну оплату вартості патенту.
          Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області нагадує  платникам податків, що відповідно до пп. 267.1.1 Податкового кодексу України платниками збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності є суб’єкти господарювання (юридичні та фізичні особи – підприємці) та їх відокремлені підрозділи, які отримують у встановленому порядку торгові патенти та здійснюють, зокрема, діяльність із надання платних побутових послуг за переліком, затвердженим постановою КМУ від 29.12.10 р. №1258.
          Згідно з пп. 267.5.2. Податкового кодексу України, останнім днем сплати збору за провадження діяльності  з надання платних послуг установлено 15 число місяця, що передує звітному. Якщо ж останній день сплати припадає на вихідний або святковий день, то сплата збору здійснюється не пізніше останнього робочого (банківського) дня, що передує законодавчо встановленому граничному строку сплати.
          Несплата (неперерахування) суб’єктом господарювання сум збору тягне за собою накладання штрафу в розмірі 50% ставок збору, встановлених ст. 267 Податкового кодексу України.


Ставки оподаткування спадщини

           Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області  інформує платників податків, котрі отримали щось у спадок та, відповідно до чинного податкового законодавства,  мають сплатити податок на спадщину до державної казни.
           Згідно зі ст. 174 Податкового кодексу України, за нульовою ставкою оподатковується спадщина членів сім’ї першого ступеня споріднення, які успадковують будь-яку власність. Виняток становлять лише випадки, коли спадкоємець або спадкодавець є нерезидентом.  Також на таку ставку оподаткування спадщини мають право інваліди I групи, особи, що мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування при умові, що вони отримали спадщину у вигляді рухомого та нерухомого майна та коштів. Нульова ставка застосовується також при отриманні спадщини у вигляді рухомого та нерухомого майна дитиною-інвалідом.
           Не потрібно також платити кошти за успадковані грошові заощадження, поміщені до 02.01.92 р. в установи Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 р., облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 р., державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадбанку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 рр., погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.
           Ставка у 5% застосовується при отриманні будь-якого об'єкта спадщини спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення.
           Ставка п’ятнадцять або сімнадцять відсотків застосовується для спадкоємця резидента, який отримує спадщину від спадкодавця нерезидента, а також для спадкоємця нерезидента, що отримує спадщину від спадкодавця резидента. У разі, якщо вартість об’єкту спадщини не перевищує суму десяти розмірів мінімальних заробітних плат, встановлених на перше січня поточного року, то застосовується ставка 15 %. Все що більше цієї суми,  оподатковується за ставкою 17 %.
           Відповідно до чинного податкового законодавства, особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.



                                                                                                                  Добропільська ОДПІ


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх