Добропольская ОГНИ: "Нововведения в налогообложении от 16.10.2013"

Переглядів: 1266 0 14.10.2013 в 23:17:00 Новини податкової інспекції
Добропольская ОГНИ:

Відповідальність, яка передбачена за неповідомлення банками та іншими фінансовими установами органам доходів і зборів про відкриття/закриття рахунків платників податків

     Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє що, відповідно до п.69.2 ст.69 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) банки та інші фінансові установи зобов’язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків – юридичної особи, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, протягом трьох робочих днів з дня відкриття/закриття рахунка (включаючи день відкриття/закриття).
   У разі відкриття або закриття рахунка платника податків – банку, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, повідомлення надсилається в порядку, визначеному цим пунктом, лише в разі відкриття або закриття кореспондентського рахунка.
   У разі відкриття або закриття власного кореспондентського рахунка банки зобов’язані надіслати повідомлення до контролюючого органу, в якому обліковуються, в строки, визначені цим пунктом.

   Відповідно до п.118.1 ст.118 ПКУ неподання банками або іншими фінансовими установами відповідним контролюючим органам в установлений ст.69 ПКУ строк повідомлення про відкриття або закриття рахунків платників податків – тягне за собою накладення штрафу у розмірі 340 гривень за кожний випадок неподання або затримки.


Повідомлення про виявлені розбіжності між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом контрагентів

    Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє що, платники податків, з якими укладено договір про визнання електронних документів, мають можливість дистанційно в рамках електронного сервісу отримувати електронні повідомлення про виявлені розбіжності між податковим зобов’язанням/податковим кредитом платників та їх контрагентів. 

   Електронні повідомлення про виявлені помилки направляються за відповідними запитами. Наприклад, для отримання електронного повідомлення про виявлені розбіжності між податковими зобов’язаннями/податковим кредитом платника податків та його контрагентів необхідно за допомогою відповідного програмного забезпечення сформувати запит за електронними формами J1350101, вказати у ньому код запиту Q1450101, звітний період (останній день звітного місяця) та надіслати його до «Інформаційного порталу органів ДПС України».

     Детальніше про електронний сервіс можна прочитати на офіційному веб-сайті Міндоходів (www.minrd.gov.ua) в розділі /Платникам податків про електронну звітність/ Повідомлення платникам податків про подання електронної звітності/ Про запровадження електронного сервісу для платників податків-юридичних осіб.

загрузка...


Переплата по єдиному соціальному внеску

      Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє що,  з 1 жовтня 2013 року всі процедури щодо прийняття та оброблення звітності обліку сплати єдиного внеску здійснює Міністерство доходів і зборів України.

      Залишки коштів по Єдиному соціальному внеску, які обліковувалися на рахунках           Пенсійного фонду України автоматично перейдуть на рахунки Міністерства доходів і зборів України згідно актів прийому-передачі даних.

      Додатково Заяви на перекидку коштів з рахунків Пенсійного фонду України на рахунки Міністерства доходів і зборів України писати не потрібно.

     Порядок сплати єдиного внеску передбачений Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування    

     Затвердженою Наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 455 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2013 року за №1622/24154.



Затверджено порядок обліку платників ЄСВ

     Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє що, наказом Міндоходів від 9 вересня 2013 року №458 затверджено Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників.

     Порядком визначено правила взяття на облік, внесення змін до облікових даних та зняття з обліку платників єдиного внеску. Так, зокрема, взяття на облік платників єдиного внеску здійснюється органом доходів і зборів за місцезнаходженням або місцем проживання на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих держреєстратором.     

    Отримані відомості надсилаються до Фонду соціального страхування від нещасних випадків для віднесення юридичної чи фізичної особи до класу професійного ризику виробництва. По його отриманні вносяться відповідні відомості до реєстру страхувальників. Датою взяття на облік вважається дата внесення платника до реєстру страхувальників.
      Процедури зняття з обліку платника єдиного внеску розпочинаються при наявності відомостей від держреєстратора про припинення діяльності фізичної особи – підприємця, юридичної особи або закриття відокремленого підрозділу. Ще однією підставою для зняття з обліку є наявність судових рішень або відомостей з Єдиного державного реєстру щодо порушення провадження у справі про банкрутство чи визнання банкрутом платника єдиного внеску тощо.

    Ознайомитися з наказом можна на веб-порталі Міндоходів

http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na...

      Нагадаємо, що з 1 жовтня 2013 року Міністерство доходів і зборів України розпочало процедуру адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Відтепер Міндоходів прийматиме та оброблятиме звіти про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Саме на його адресу потрібно надавати звіти про суми нарахованого єдиного внеску.
      Суми нарахованого єдиного внеску підлягають сплаті на рахунки органів Міндоходів, відкриті в Головних управліннях Державної казначейської служби України, які розміщено на офіційному веб-порталі Міндоходів у розділі «Реєстри» за адресою: http://minrd.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/re...
     




Платникам ЄСВ для врахування в роботі

   Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області надає довідник відповідності символу звітності класам професійного ризику виробництва та категоріям платників єдиного внеску:

№ з/п Назва Символ

1. Єдиний соціальний внесок, який сплачується роботодавцями відповідно до класів професійного ризику виробництва (36,76% - 49,7%) в т. ч. бюджетні установи (36,3 %), роботодавці за осіб з числа льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації (45,96%), роботодавці з сум винагород за договорами ЦПХ (34,7%), роботодавці з сум допомоги по тимчасовій непрацездатності або добровільна участь у пенсійному страхуванні (33,2%), для підприємств, установ та організацій за працюючих інвалідів (8,41%), для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС (5,3%), для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів за працюючих інвалідів (5,5%). Утримання з найманих працівників (3,6%), утримання з осіб, які виконують роботи за договорами ЦПХ (2,6%), утримання з осіб, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності (2%), утримання з осіб, які працюють на посадах, робота на яких зараховується до стажу, що дає право на одержання пенсії відповідно до окремих законів України (6,1%), утримання з найманих працівників-інвалідів, які працюють на підприємствах УТОГ, УТОС (2,85%). 201

2. Єдиний соціальний внесок, який сплачується військовими частинами та органами, які виплачують грошове забезпечення (34,7 %). Утримання з осіб, які отримують грошове забезпечення (2,6%). 202

3. Єдиний соціальний внесок, нарахований на суми грошового забезпечення батьків-вихователів, добровільна участь у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні (33,2%). 203

4. Єдиний соціальний внесок, що сплачується фізичними особами - підприємцями, у т. ч. які обрали спрощену систему оподаткування та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність (34,7%). 204

5. Єдиний соціальний внесок, що сплачується фізичними особами- підприємцями, у т. ч. які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, та які беруть добровільну участь у страхуванні на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (36,6 %). 205

6. Єдиний соціальний внесок, що сплачується фізичними особами- підприємцями, у т. ч. які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, та які беруть добровільну участь у страхуванні на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (36,21%). 206

7. Для фізичних осіб підприємців, у т. ч. які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, та які беруть добровільну участь у страхуванні на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (38,11%). 207

8. Добровільна участь: на випадок безробіття (1,5%). 208

9. Добровільна участь: у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (1,9%). 209
10 Добровільна участь: від нещасного випадку на виробництві або доплата до фонду нещасних випадків ( 1,51%). 210





З наступного року процедури започаткування бізнесу спростяться

   Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє що,  ініціативи Міндоходів щодо спрощення та скорочення реєстраційних процедур під час започаткування бізнесу запрацюють з 1 січня наступного року.

    Президент України Віктор Янукович підписав проекти законів „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків” та „Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” щодо спрощення реєстрації осіб як платників податків”.

     Завдяки новаціям з наступного року для того, щоб зареєструватися платником ПДВ або єдиного податку майбутньому підприємцю не потрібно йти до податкової інспекції. Усі документи прийматиме державний реєстратор, коли проводитиме реєстрацію юридичної чи фізичної особи-підприємця. А вже потім реєстраційна служба передасть копію заяви до органів Міндоходів, не залучаючи до цього процесу платника.
     Виписки можна буде замовляти, отримувати та надавати державним органам і контрагентам в електронному вигляді. Кожен підприємець отримає право бути платником єдиного податку відразу з моменту реєстрації, якщо він не є платником ПДВ.
      Крім того, при започаткуванні бізнесу добровільно зареєструватися платником ПДВ можна буде без наявності будь-яких обсягів оподатковуваних операцій.

      Нагадаємо, що зазначені законопроекти розроблені відповідно до Національного плану дій на 2012 рік і Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки та прийняті Верховною Радою України 5 вересня 2013 року.




Звітність щодо сум нарахованого єдиного внеску подається не пізніше 21 жовтня. ГУ Міндоходів радить звітувати «електронкою»

     Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області  нагадує про терміни звітування з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Так, звіт за вересень 2013 року платникам потрібно подати до органу доходів і зборів за місцем взяття їх на облік, як платників єдиного внеску до 21 жовтня 2013 року включно (оскільки у цьому місяці 20 число припадає на вихідний, то останнім звітним днем є понеділок, 21 жовтня).
     При цьому слід враховувати, що у паперовому вигляді звітність потрібно подавати особисто лише до центрів обслуговування платників податків. Надіслана поштою звітність не приймається.

     Водночас звіти про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування до органів Міндоходів можна надсилати в електронному вигляді.     

     Саме такий формат звітування зекономить платникам час та кошти.
     Для електронного звітування платникові потрібно завантажити відповідне програмне забезпечення та отримати цифровий підпис, який Міндоходів надає безкоштовно.
     Електронні формати (архів форматів) документів звітності з єдиного внеску та довідник відповідності кодів органів Міндоходів та кодів органів Пенсійного фонду розміщено на веб-порталі Міністерства.

     Звітність в електронному вигляді потрібно надсилати на єдину адресу Інформаційного порталу Міністерства доходів і зборів України [email protected]




Для общесистемщиков утверждена новая форма Книги учета доходов и расходов

     Добропольская ОГНИ ГУ Миндоходов в Донецкой области сообщает что, предприниматели, которые избрали общую систему налогообложения, и физические лица, осуществляющие независимую профессиональную деятельность, должны вести Книгу учета доходов и затрат и иметь подтверждающие документы относительно затрат, непосредственно связанных с получением дохода.

    Обращаем внимание, приказом Министерства доходов и зборов от 16.09.2013 г. № 481 «Об утверждении формы Книги учета доходов и расходов, которую ведут физические лица — предприниматели, кроме лиц, избравших упрощенную систему налогообложения, и физические лица, осуществляющие независимую профессиональную деятельность, и Порядка ее ведения» утверждена новая форма Книги учета доходов и расходов.
    Порядком ведения Книги учета доходов и расходов предусмотрена возможность ведения такой книги, как в бумажном, так и в электронном виде по выбору плательщика налога. Для ведения Книги предпринимателю необходимо обратиться с соответствующим заявлением по месту основного учета относительно ее регистрации. В случае ведения       Книги в бумажном виде следует ее прошнуровать, пронумеровать, оформить титульный лист и подать в налоговую инспекцию по месту учета. Для ведения Книги в электронной форме самозанятое лицо обязано получить усиленные сертификаты открытых ключей, заключить договор о признании электронных документов с контролирующим органом и сформировать заявление на получение Книги и направить его в контролирующий орган по месту налогового учета средствами электронной связи. Новая форма существенно отличается от утвержденной приказом ГНАУ № 1025, ведь в ней предусматривается заполнение только 9-ти граф, а не 12-ти.

Поэтому самозанятому лицу нужно будет заполнять в Книге следующие графы:
1. «Період обліку (день, місяць, квартал, рік)»;

2. «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності або незалежної професійної діяльності»;

3. «Сума повернутих коштів за товари (роботи, послуги)»;

4. «Загальна сума отриманого доходу, яка підлягає декларуванню»;

5. «Витрати, пов’язані з господарською діяльністю або провадженням незалежної професійної діяльності»:

— «Реквізити документа, що підтверджує понесені витрати»;

  • «Сума витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)»;

  • «Витрати на оплату праці найманих осіб»;

  • «Інші витрати, пов’язані з одержанням доходу»;

6. «Сума чистого оподатковуваного доходу». Как видим, в новой форме уже не предусматривается отражение остатков товарных запасов, общей стоимости приобретенных ТМЦ и внутреннего перемещения товара.


* Приказ вступает в силу со дня официального опубликования. (готовится к публикации в «Офіційному віснику України» № 78 за 18.10.2013 г.).





Обов’язкова реєстрація платником ПДВ.

     Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє що, реєстрація платником ПДВ здійснюється за добровільним рішенням або за обов’язковою реєстрацією. В обох випадках платник повинен подати реєстраційну заяву за ф.№1-ПДВ. Така заява подається до органу Міндоходів за місцезнаходженням платника. У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації платником ПДВ орган Міндоходів на 5-й робочий день видає Свідоцтво платника ПДВ. Свідоцтво видається фізичній особі-підприємцю або безпосередньо керівнику юридичної особи або представнику таких суб’єктів господарювання. У разі неотримання свідоцтва платника ПДВ у другій половині 5-го робочого дня, воно направляється поштою за місцезнаходженням суб’єкта господарювання рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Що стосується строків подання реєстраційної заяви за ф.№1-ПДВ, то є певні відмінності для обов’язкової та добровільної реєстрації. Зокрема, для обов’язкової реєстрації реєстраційна заява за ф.№1-ПДВ подається не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій (перевищення 300 000 грн.). Датою реєстрації особи платником ПДВ, яка вноситься до Реєстру платників податку на додану вартість та зазначається у Свідоцтві, є дата, що відповідає даті здійснення запису в зазначеному Реєстрі про таку реєстрацію.




Продажа товара плательщиком единого налога второй группы юридическому лицу

     Добропольская ОГНИ ГУ Миндоходов в Донецкой области отметила, что нормами подпункта 2 подпункта 291.4 статьи 291 Налогового кодекса определено, что плательщиком единого налога второй группы являются физические лица — предприниматели, осуществляющие хозяйственную деятельность по предоставлению услуг, в том числе бытовых, плательщикам единого налога и/или населению, производство и/или продажу товаров, деятельность в сфере ресторанного хозяйства.  

     Действие этого подпункта не распространяется на физических лиц — предпринимателей, предоставляющих посреднические услуги при покупке, продаже, аренде и оцениванию недвижимого имущества (группа 70.31 КВЭД ДК 009:2005). Такие физические лица — предприниматели относятся исключительно к третьей группе плательщиков единого налога, если соответствуют требованиям, установленным для третьей группы.

     Таким образом, плательщики единого налога второй группы не имеют права предоставлять услуги (в т. ч. бытовые) юридическим лицам — неплательщикам единого налога, однако продажа товара плательщиками единого налога второй группы юридическим лицам — неплательщикам единого налога законодательством не запрещена, следовательно, разрешена.





З 1 січня 2014 року припиняє діяти КВЕД-2005

    Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області повідомляє що, Відповідно до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 07.02.2013 року №113 «Про відновлення чинності національного класифікатора України ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» з 1 січня 2014 року припиняє діяти національний класифікатор видів економічної діяльності КВЕД-2005.
     У зв’язку з цим, юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, які не здійснили зміну КВЕД-2005 на КВЕД-2010, необхідно до 31.12.2013 року звернутися до Реєстраційної служби управління юстиції за своїм місцем знаходження для внесення відповідних змін у Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Діючі нормативні документи не передбачають здійснення підприємницької діяльності у 2014 році за КВЕД-2005.

     Щоб уникнути черг, пропонуємо заздалегідь звернутися у відповідні служби для заміни КВЕДів.



Уточнён перечень финансовых услуг

      Добропольска ОГНИ ГУ Миндоходов в Донецкой  области сообщает, что законом Украины «О внесении изменений в ст. 4 Закона Украины «О финансовых услугах и государственном регулировании рынков финансовых услуг» относительно видов финансовых услуг» от 12.07.01 г. № 2664-III : - уточнён перечень видов услуг, которые считаются финансовыми.

     Отныне финансовыми услугами будут считаться и операции с ипотечными активами, а также банковские и другие финансовые услуги, которые предоставляются в соответствии с Законом Украины «О банках и банковской деятельности» от 07.12.2000 г. № 2121-III; - запрещено предоставление финансовых услуг, которые не включены в перечень; - предоставлено право органам, осуществляющим государственное регулирование рынков финансовых услуг, принимать решение о принадлежности операций к определенному виду финансовых услуг.

Документи, що повинен надати платник єдиного податку для уникнення подвійного оподаткування.

      Добропільська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області нагадує, що згідно пп.165.1.36 Податкового кодексу України(далі - ПКУ) до складу загального місячного(річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається доход фізичної особи - підприємця, з якого сплачується єдиний податок по спрощеній системі оподаткування.
     Платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати і надання податкової звітності по податку на доходи фізичних осіб в частині доходів(об'єкту оподаткування), отриманих в результаті господарської діяльності фізичної особи і оподатковувані згідно з главою 1 розділу XIV ПКУ(п. 297.1 ПКУ).

    При нарахуванні(виплаті) фізичній особі - підприємцю доходу від здійснення їм підприємницькій діяльності, підприємство або самозайнята особа, які нараховують(виплачують) цей дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою - підприємцем, який отримує цей доход, надана копія документу, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності(п.177.8 ПКУ).

     Враховуючи вищевикладене, щоб уникнути порушень норм чинного законодавства рекомендується як юридичним особам, так і фізичним особам - підприємцям, що знаходяться у господарських відносинах з фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку, окрім копії документу, що підтверджує, що він зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності(виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців), отримувати від цієї особи копію Свідоцтва платника єдиного податку, в якому вказуються вибрані ним види діяльності.











Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх