Добропольчанам на заметку: вызов неотложной или скорой помощи - какая между ними разница?

Переглядів: 1630 0 10.12.2018 в 14:30:39 Новини охорони здоров'я
Добропольчанам на заметку: вызов неотложной или скорой помощи - какая между ними разница?

Коли мова заходить про виклик «Швидкої допомоги», ви не замислюєтеся, що можливо насправді вам потрібна зовсім не вона, а «невідкладна допомога».

Така незначна різниця в назві вносить певну плутанину і багато хто не бачить між цими службами ніякої різниці. Дійсно, навіщо себе обтяжувати, якщо всі прекрасно пам'ятають номер «103». Наразі як в «Швидкої», так і в «невідкладній» в складі бригади були лікар, фельдшер або медсестра (медбрат) та водій. Але медична реформа передбачає кардинальні зміни саме в цьому питанні - тепер замість лікаря на виклик приїде парамедік (це фахівець, який вміє правильно надати найрізноманітнішу долікарську допомогу), а також водій, який буде активним учасником процесу. 

 

КОЛИ Ж ВИКЛИКАТИ «ШВИДКУ ДОПОМОГУ»
Служба «Швидкої допомоги» є загальноміська, саме її телефон «103». Машини, або, як по-старому іноді називають «карети» «Швидкої допомоги» укомплектовані необхідним в небезпечних для життя ситуаціях обладнанням - дефібрилятором, кисневими балонами і іншим. При цьому персонал повинен вміти з усім цим працювати. Швидка приїжджає на виклики, якщо людина або група людей, виявилися в стані, що загрожує його життю (екстреному), як описано в законі України «Про екстрену медичну допомогу».

Невідкладні стани:
- Непритомність
- Судоми
- Раптовий розлад дихання
- Раптова біль в області серця (підозра на інфаркт)
- Блювота кров'ю
- Гострий біль в області живота
- Зовнішня кровотеча
- Ознаки гострих інфекційних захворювань
- Гострі психічні розлади, які загрожують життю і здоров'ю пацієнта та/або оточуючих.

Якщо ці стани обумовлені:
1. Всіма видами травм: поранення, переломи, вивихи, опіки, удари, травми голови
2. Ураження електричним струмом, блискавкою, переохолодження, асфіксії всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів в дихальні шляхи)
3. Будь-які ураження під час надзвичайних ситуацій (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха та інші)
4. Отруєння, укуси змій, павуків, отруйних комах
5. Передчасні пологи, кровотеча під час вагітності і порушення нормального перебігу вагітності.

Основне завдання «Швидкої допомоги», приїхати на виклик якомога швидше (протягом не більше 8 хвилин), стабілізувати хворого або потерпілого, надавши першу долікарську допомогу і доставити його до чергової лікарні. Бригада «Швидкої допомоги» не ставить діагноз і не виробляє лікування, приїде як до вас додому, так і за адресою на вулицю.

 

ЩО ТАКЕ ЕКСТРЕНА НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА
«Невідкладна допомога», це теж свого роду «Швидка», але в складі бригади є лікар, як правило, терапевт або лікар загальної практики. Є пункт «Невідкладної допомоги» недалеко від будинку, тому приїхати вона може швидше. Машини такої служби зазвичай легкові, а медичним спорядженням бригада укомплектовується залежно від виклику.
Швидка не відвезе вас в лікарню, а якщо знадобитися термінова госпіталізація, буде викликати «Швидку».
Невідкладна допомога приїжджає тільки на будинок до хворого, на вулиці допомога не надає, а приїхати повинна протягом години. Це означає, що якщо у дитини піднялася температура і ви не можете її збити, потрібно викликати саме «невідкладну допомогу», не забувши при цьому розповісти причину підвищення температури і коротку історію ваших дій.


Джерело: http://dcpmsd.dn.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх