Добропольчанам на заметку: почему нельзя сжигать осенние листья?

Переглядів: 1064 0 06.10.2018 в 12:00:50 Новини комунальних служб
Добропольчанам на заметку: почему нельзя сжигать осенние листья?

Відповідно до пункту 3.7 розділу III Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, спалювати листя на території житлової забудови, у скверах і парках забороняється. А відповідно до ст. 33 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» особи, винні у порушенні прав громадян на безпечне для життя і здоров’я навколишнє природне середовище несуть відповідальність згідно з законом.

Також ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків та про накладення адміністративних стягнень на порушників.

Проте, є ще більш переконливі аргументи.

При згорянні 1 тони листя у повітря потрапляє понад 30 кг чадного газу, який легко зв’язується з гемоглобіном крові і блокує постачання кисню у клітини людських органів. Також у повітря здіймається пил, що містить окиси азоту, важкі метали і низку канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензапірен, який здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом повітря забруднюють діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин, повідомляє rda.dp.ua.

У людей, які вдихають забруднене цими викидами повітря знижується імунітет, посилюються хронічні і серцево-судинні захворювання. Найважче доводиться тим, хто має алергію чи астму, хворіє на бронхіт, риніт чи тонзиліт.

Проте здебільшого замість збирання та вивезення у спеціально відведені місця листя і суху траву спалюють, порушуючи, таким чином право громадян на безпечне довкілля, гарантоване ст. 50 Конституції України і ст. 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Райдержадміністрація застерігає, що невиконання вимог чинного природоохоронного законодавства може призвести до збільшення фонових концентрацій шкідливих речовин у повітрі, з яких найбільш небезпечними є канцерогенні сполуки.


Джерело: https://gazeta-vestnik.com.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх