Добропольчанам на заметку: как избежать отравления грибами

Переглядів: 1068 0 30.07.2018 в 12:00:37 Новини Держпродспоживслужби
Добропольчанам на заметку: как избежать отравления грибами

Після щедрих опадів ліс, лісосмуги переповнені різними грибами. Але в той же час вони є великою небезпекою, оскільки далеко не кожен грибник може відрізнити їстівний гриб від отруйного. Тому ми вирішили донести до Вас як уникнути отруєння грибами.
   У Добріпольском районі росте безліч їстівних грибів: сморчки, маслюки, рижики, оп’ята, гриб-синяк (синьоніжка), шампіньйони, вешенка, а так само умовно їстівні гриби: рядовка, опеньок луговий, сироїжка, макруха, білий груздь. Зустрічаються і отруйні: иноцибе (схожа на рядовку), свинушка (схожа на чорний груздь), шампіньйон жовтіючий; у соснових насадженнях зустрічається і бліда поганка (схожа на шампіньйон або сироїжку).

Як приготувати гриби щоб не отруїться
    Ретельно перебрані гриби відварити двічі по 20 хвилин, зливаючи відвар. Приготовані грибні блюда(окрім засолених або маринованих) зберігати не більше діб. Для сушіння використовувати тільки губчасті види грибів : білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик.
Симптоми отруєння грибами
    Найчастішими симптомами отруєння грибами, які з'являються після декількох годин після вживання, це болі в області шлунку, пронос, посиніння губ, (при вживанні мухоморів іноцибе - галюцинації), порушення сердцевої діяльності. Найчастіше нині зустрічаються отруєння грибами, що включають ксенобіотики, - речовини, що накопичуються грибами, внаслідок всмоктування в себе солей важких металів, мінеральних добрив, отрутохімікатів і інше. В цьому випадку отруїтися можливо будь-яким грибом, у тому числі і їстівним. Інкубаційний період в цьому випадку розтягується до двох діб. Отруєння протікає за типом поліневропатії : підвищена чутливість пальців рук, ніг, дотик до них так само болістний. З'являються відчуття "повзання мурашок».
  Перша допомога при отруєннях грибами
    Якщо симптоми отруєння з'явилися через 2 - 6 годин після вживання грибів, негайно промийте шлунок, кишківник і викликайте швидку допомогу. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням, оскільки токсини грибів швидко всмоктуються і вражають печінку, нирки та центральну нервову систему.
  Профілактика отруєння грибами
1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте;
2. Ніколи не споживайте незнайомі Вам види грибів;
3. Не купуйте суміші грибів з різних видів, а так само грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів;
4. Не робіть домашню заготівлю грибів в герметичній упаковці, що може викликати ботулізм;
5. Кращий вид заготівлі грибів - засолювання у відкритому посуді;
6. Не збирайте гриби в екологічно неблагополучних місцях (біля сміттєвих звалищ, автозаправок, жвавих автомобільних доріг, великих заводів, териконів, складів отрутохімікатів і хім. добрив);
7. Не купуйте гриби на стихійних ринках без перевірки фахівцями і за відсутності документів, що підтверджують якість;
8. Знайте, що 10% населения, страждають ідеосинкразією, тобто непереносимістю грибів у будь-якому вигляді;
9. Ні в якому разі не давайте гриби дітям до 6 років, оскільки це важко засвоюваний продукт і у дітей можливі функціональні розлади шлунково-кишкового тракту.

     Пам'ятайте, Ваше Здоров'я - у Ваших руках!


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх