Судьба Добропольского района: измельчить и присоединить

Переглядів: 1586 0 27.02.2019 в 10:30:30 Новини району
Судьба Добропольского района: измельчить и присоединить

Вже в друге в цьому році за ініціативи Української асоціації районних та обласних рад проходить круглий стіл  на тему "Перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Донеччини". Причиною цьому є рішення про впровадження в Донецькій області пілотного проекту щодо децентралізації, а конкретно - укрупненню районів. Голова Добропільської районної ради Тамара Бєлянкіна, яка брала участь в засіданні, розповіла нашому кореспонденту, що проектом планується створити чотири райони з дванадцяти, які на сьогоднішній день існують на території підконтрольній Україні. До складу районів будуть включені також міста обласного значення, які і стануть центрами нових територіальних формувань. Таким чином, згідно плану, на півдні області будуть створені Маріупольський та Волноваський райони, на півночі – Покровський та Краматорський. Тамара Миколаївна особливо зауважила, що Добропільський район – єдиний, який буде поділений згідно проекту. Шахівську громаду планують приєднати до Краматорського району, а решту території – до Покровського, до якого також ввійдуть Покровський, Ясинуватський, Мар’їнський райони, міста обласного значення Покровськ, Добропілля, Мирноград, Селидове, Новогродівка.

Звичайно, ми маємо досвід по утворенню громад, коли перспективний план з їх створення у Добропіллі та районі неодноразово змінювався, тому, можливо, і цей пілотний проект буде коригуватися. Та що далеко ходити – на початку грудня наша газета повідомляла, що, згідно плану Кабінету міністрів, на підконтрольній території Донеччини має бути створено сім районів. Насторожує, що до великого Краматорського району (до нього ввійдуть Слов’янський, Лиманський, Олександрівський, Бахмутський, Костянтинівський райони та кілька міст обласного значення) намагаються приєднати ласий шматочок у вигляді Шахівської громади – таке враження, що район формується під певну особу. І хоча автори чергової адміністративної реформи стверджують про децентралізацію, про те, що зменшиться апарат чиновників у районах і реальну владу будуть мати громади, сумніви залишаються. Тим більше, що ще не визначено, хто буде керувати районами – райради, обрані виборцями, чи призначені президентом префекти або голови адміністрацій.

Є і ще один аспект – назва «пілотний». Добропілля має гіркий досвід участі в пілотному проекті по створенню госпітального округу, внаслідок чого втратило дві лікарні, у Білозерському та Білицькому. Наприклад, міські лікарні працюють у Родинському та Новогродівці, а ці міста приблизно рівні нашим. Тому залишається лише сподіватися, що хоча б цей пілотний проект не нашкодить розвитку регіону.


Джерело: http://dobronews.com.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх