Чому курс долара падає, а ціни ні: роз’яснення Мінекономіки

Переглядів: 778 0 11.01.2020 в 09:00:19 Новини України
Чому курс долара падає, а ціни ні: роз’яснення Мінекономіки

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що ціни на українські продукти у грудні зменшилися. Про причини завищених цін та вплив на них курсу долара він розповів на своїй сторінці у Фейсбук.  

Зокрема, за словами Милованова, вплив курсу долара на ціни відтермінований, тому зменшення відбувається через деякий час після падіння курсу долара. Окрім того, монополісти на ринках часто усвідомлено не знижують ціни і не прив’язують їх до курсу.

«По-перше, вплив курсу відтермінований по часу. По-друге, на певні товари ціни вже падають. По-третє, уповільнюється інфляція - тобто швидкість зростання цін. І нарешті, не всі ринки конкурентні. А на монопольних ринках, поведінка монополістів може бути така, що зміни курсу відображаються в більших прибутках, а не менших цінах. (І, так, ми розслідуємо такі ринки і боремось з монополістами. Але це потребує дуже великого часу)», — написав Милованов.

Він також наголосив, що Держстат опублікував дані про зниження цін в грудні.

«Звичайно до місячних даних потрібно ставитись з великою обережністю. Бо це може бути випадковість, якісь клерки у економічний чинник, тощо. І краще дивитись на річні тренди. Все ж, ці дані цікаві», — пояснив міністр.

Окрім того, уповільнилася річна інфляція, яка на сьогодні складає 4,1%.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх