Добропольчанкам на заметку: засчитывается ли декретный отпуск в трудовой стаж

Переглядів: 1267 0 20.09.2019 в 11:30:31 Новини підприємств
Добропольчанкам на заметку: засчитывается ли декретный отпуск в трудовой стаж

У статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) визначено, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. І це є період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески.

Перелік осіб, які є застрахованими, наведено у статті 11 Закону, пунктом 8 якої передбачено, що особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Страхувальниками цих осіб є органи, які виплачують відповідну допомогу. Сплату страхових внесків (єдиного внеску) за осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, запроваджено з 01.01.2005. Тож час догляду за дітьми до трирічного віку, коли виплачувалася допомога по догляду за дітьми до досягнення ними трирічного віку та/або при народженні дитини, зарахують до Вашого страхового стажу за даними системи персоніфікованого обліку.

Варто зазначити, що оскільки різниця у віці Ваших молодших дітей два роки, то за першою дитиною до страхового стажу фактично буде зараховано менше як три роки.

Відповідно до законодавства до 01.07.2013 жінки в період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами не підлягали загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Тільки з 01.07.2013 їх віднесли до кола застрахованих осіб, і з цієї дати зазначену відпустку зараховують до страхового стажу. Тому час такої відпустки, що була у період із 01.01.2004 по 30.06.2013, не входить до страхового стажу, з урахуванням якого визначається розмір пенсії (до 01.01.2004 така відпустка зараховується до стажу як робота за даними трудової книжки).

Час перебування в неоплачуваній відпустці для догляду за дитиною віком від трьох до шести років, якщо така відпустка мала місце після 01.01.2004, не зараховується до страхового стажу, адже такі особи не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню (до 01.01.2004 така відпустка зараховується до стажу як робота за даними трудової книжки).

Пунктом 31 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону (зі змінами, внесеними Законом 2148) передбачено, що до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії згідно із статтею 26 цього Закону включаються, зокрема, такі періоди:

  • перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 01.01.2004 по 30.06.2013 включно;
  • перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 01.01.2004 до часу запровадження сплати страхових внесків (єдиного внеску) за жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (до 01.01.2005).

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, визначено, що період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами у період із 01.01.2004 по 30.06.2013 включно підтверджується свідоцтвом про народження дитини, наказом про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідкою з реєстру застрахованих осіб.

Період перебування у відпустці визначається як період, що відповідає тривалості такої відпустки, встановленій статтею 17 Закону України «Про відпустки», а для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, — тривалості, передбаченій пунктом 10 частини першої статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», і передує даті надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Якщо за відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінка не зверталась (зокрема в разі смерті дитини до закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або мертвонародження, про що додатково надається свідоцтво про смерть дитини), надається свідоцтво про народження дитини. У цьому випадку період перебування у відпустці визначається як період непрацездатності за відомостями реєстру застрахованих осіб, що не може перевищувати тривалості такої відпустки, встановленої статтею 17 Закону «Про відпустки», а для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, — тривалості, передбаченої пунктом 10 частини першої статті 30 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Період перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 01.01.2004 по 31.12.2004 підтверджується свідоцтвом про народження дитини та наказом про надання такої відпустки.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх