БІБЛІОТЕКИ БОРЮТЬСЯ ЗА ЧИТАЧІВ

Переглядів: 1261 6 04.09.2012 в 12:36:34 Суспільство
БІБЛІОТЕКИ БОРЮТЬСЯ ЗА ЧИТАЧІВ

ХХІ століття оточило нас надновими технологіями та можливостями. Вихід у світову мережу Інтернет, супутникове телебачення — нині не розкіш. На кожному кроці ми стикаємося з науковими винаходами, без яких вже не уявляємо повноцінного життя. Прогрес нового тисячоліття торкнувся і літературного храму. Сучасна бібліотека — це не лише купа книжок, шари пилу і прискіпливий суворий бібліотекар. Це — передусім приємні та гостинні читальні зали, нові електронні програми, Інтернет.

 

Саме такою можна назвати Центральну бібліотечну систему (далі — ЦБС) міста Добропілля, яка успішно функціонує вже понад двадцять років. Нині її очолює Олена Ладченко. Вона й розповіла нам про кожен етап бібліотечної роботи та плідну співпрацю з громадськими організаціями, музичними школами, загальноосвітніми  закладами:

— Завдяки активній співпраці на базі нашої бібліотеки ми проводимо тренінги, презентації, конкурси, — із захопленням розповідає Олена Віталіївна. — Саме заходи такого плану допомагають нам залучати до роботи велику кількість людей різного віку, підвищувати ефективність реалізації молодіжної політики в місті, мотивувати волонтерську діяльність. Цього року в наших стінах діє Корпус Миру США. Його очолює волонтер Уїльям Грей. Основною метою цієї програми є налагодження стосунків між громадськими організаціями, поліпшення знань з англійської мови та саморозвиток. Бібліотеки ЦБС спробували свої сили в грантових конкурсах з обладнання бібліотек комп’ютерною технікою та впровадження її в бібліотечну практику. В 2010 році це був міні-проект «Подаруй щасливу мить», у 2011-му — «Вільний доступ до Інтернету» від Всеукраїнської програми «Бібліоміст». А перемога у другому раунді цієї програми (оснащення комп’ютерною технікою бібліотек та безплатний доступ до Інтернету всіх користувачів) зробила незворотним процес входження бібліотек міста в сферу сучасних інформаційних технологій, — коментує Олена Віталіївна.

Про цікавість, а водночас важливість роботи сучасного бібліотекаря розповіла Ірина Козачук (завідувач відділу обслуговування):

— Сучасний бібліотекар — це людина, яка має досконало володіти комп’ютером, знатися на різноманітних програмах та функціях Інтернету. Бібліотека, де є комп’ютери, стала привабливішою. Як результат — залучення нових користувачів. Робота бібліотекарів стала інформаційно насиченішою. Відвідувачів цікавлять різноманітні питання: це і перегляд політичних та економічних новин, і автомобільні новації. Тому, щоб втамувати інформаційний голод читача, бібліотекар повинен бути розвиненою та освіченою людиною, знати якомога більше інформації.

— Ми надаємо широкий спектр послуг за допомогою комп’ютерних технологій: записи дисків, друк та сканування періодичної преси, переклади тексту, пошук інформації в мережі Інтернет. Намагаємося задовольнити бажання кожного. Мешканці міста цінують це і дедалі частіше користуються додатковими платними послугами бібліотеки. Завдяки цьому зростає й кількість читачів. Адже книгозбірня стала місцем спілкування, центром, де можна отримати інформацію в електронному та друкованому вигляді, — пояснює Вікторія Копатько, завідувач методико-бібліографічного відділу ЦБС.

Добропільська ЦБС — на шляху розвитку та модернізації. Поліпшення обслуговування, впровадження нових форм освіти та спілкування, організація мультимедійних проектів та презентацій, залучення до співпраці різноманітних організацій... Така робота приносить не тільки користь, а й неабияке задоволення і працівникам бібліотеки, і відвідувачам. Є надія, що приклад та досвід добропільських бібліотек з успіхом почне застосовуватися в інших регіонах країни. І модернізація бібліотечних систем якнайкраще вплине на популярність книгозбірень не лише серед людей старшого покоління, а й серед молоді.

На знімку: колектив бібліотеки складається з ініціативних співробітників.

Фото автора.

 

Марина СОКОЛЕНКО

Источник:  http://www.golos.com.ua/

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



avatar
5 Мазепа • 20:37:50, 05.09.2012
Quote (katerina33333)
Теперь в интернете скачал электронную версию и читай себе


Эххх ты, а шуршание бумаги, запах книжки. Никогда так не сможешь любить свой холодный планшет, как теплую

живую книгу
avatar
6 katerina33333 • 20:52:54, 05.09.2012
))ну, это да, книга приятнее)) но пыль с них смахивать уже надоело)
avatar
3 Мазепа • 13:32:26, 05.09.2012
Quote (Simply_Olya)
Ага, но это при условии, что есть что развивать


Так к сожалению мозг же умирает первым, а надежда последней.

Сельская, городская библиотека. Это уже почти как прошлый век.
Все чаще лучшей библиотекой современного человека является Интернет, или электронная книга.
А как было в прошлые времена, можно было сходить в библиотеку, полистать книги, выбрать, и на время взять домой почитать.
Время изменилось, народ очень редко ходит в библиотеки.
Подойди к любому молодому на детской площадке, на тротуаре в городе и спроси:"Ты какую книжку прочитал недавно?"
Вот здесь напишешь потом ответ
avatar
4 katerina33333 • 19:51:22, 05.09.2012
Ну, это легко объяснить НТР cool Просто нынче уже не обязательно идти в библиотеку, чтоб взять и почитать нужную книгу. Теперь в интернете скачал электронную версию и читай себе. Я так и читаю в последнее время. И не нужно покупать книги и занимать ими место в доме.
avatar
1 Мазепа • 21:14:26, 04.09.2012
Чтение может стать причиной развития мозга
avatar
2 Simply_Olya • 10:34:36, 05.09.2012
Ага, но это при условии, что есть что развивать biggrin
ComForm">
avatar
Наверх