Активисты ОО "Добро" в Днепропетровске поделились опытом по налаживанию взаимодействия между органами власти и молодежными организациями

Переглядів: 1456 0 29.01.2015 в 18:33:38 ГО Добро
Активисты ОО

   22 січня 2015 року в залі Дніпропетровської районної ради пройшла конференція на тему: «Програма обміну кращими практиками взаємодії місцевого самоврядування та громадських організацій України, США» на якій молоді діячі  презентували досягнення своїх організацій.   Серед виступаючих були представники с. Горького, Шевченко і міста Підгородне Дніпропетровської області.

   В рамках конкурсу тематичних навчальних візитах «Громадські ініціативи змінюють життя українських громад: досвід регіонів» конференцію відвідали та поділились досвідом молоді громадські активісти Харьківської, Донецької та Дніпропетровської областей.

   Представник громадського осередку  Харківська обласна студентська рада Анастасія Лебедева розповіла присутнім про участь молоді при розробленні та реалізації державної та регіональної політики у сферах освіти, праці, соціального становлення.

   Своїм досвідом щодо налагодження конструктивної взаємодії між органами державної влади і молодіжними громадськими організаціями поділились Олександр Петров і Олександр  Медюк, які представляли громадську організацію «Добропільський центр молоді «ДОБРО»  місто Добропілля Донецької області.
   Сергій Ганжа презентував успішно реалізований проект «Активна громада, ефективна влада» мета якого полягала у розвитку інформаційного простору Підгородненської територіальної громади.

   Яна Терентеєва, керівник Волонтерського руху в місті Підгородне, презентувала  «Волонтерський досвід в організації допомоги воїнам АТО».

   Нестеров Єгор і Гармашев Дмитро керівники  Благодійної організації «Горьківський фонд розвитку громади» с. Горького Дніпропетровського району говорили про «досвід взаємодії молоді та органів місцевого самоврядування на прикладах успішно реалізованих ініціатив».

   Моргун Віталій, активіст Підгородненської територіальної громади, директор Підгородненського БК ім.Т.Г.Шевченка та менеджер з комунікацій Центру «Тамариск» звернув увагу аудиторії на «модель розвитку Підгодненської громади як приклад успішної практики взаємодії ініціативної  молоді та органів місцевого самоврядування».

   Мітьков Олександр, головний спеціаліст з розвитку  проектів та програм  Дніпропетровської районної ради презентував  досвід розвитку громад у США по програмі «Відкритий Світ».

   Карельська Тетяна, директор громадської організації Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» м. Дніпропетровськ розповідала про «Розвиток місцевих громад Дніпропетровської області».

   Після виступів аудиторія мала змогу задавати питання доповідачам по презентованому матеріалу. Загальне враження презентуючих від конференції було позитивним та за словами молодих активістів ця зустріч вивила їх на новий професійний рівень.

   Олександра Мітькова, який модерував захід і був одним із виступаючих під завершення заходу наголосив, що розвиток місцевих громад базується на наступних принципах та установках:

   —          Місія громадсько активної людини —  це допомагати  людям всередині громад порозумітись та конструктивно вирішити ті чи інші важливі питання розвитку громад. Щоб домогтися цього,  активний представник того чи іншого села  повинен забезпечити участь сторін у діалозі, розробці соціальних проектів  та їх втілення, тим самим стимулюючи  пошук комплексних, конструктивних рішень і виникнення взаємної довіри. Багато груп, організацій чи окремих людей не знають, як їм вирішити ті чи інші питання власними силами, сформувати єдине поле для взаємопорозуміння. Реакцією на такий страх може стати уникнення існуючої проблеми У будь-якому разі, вірогідність конструктивного й ефективного вирішення питання суттєво знижується. Забезпечувати рівну участь усіх учасників;

   — Роль громадського аніматора полягає у тому, щоб максимально сприяти створенню довірливої атмосфери і допомоги кожному бути почутим. Він створює умови участі для всіх представників громади,забезпечувати взаємопорозуміння;

   — Роль громадських активістів – допомогти членам групи зрозуміти, що будь-яке стійке рішення засноване на взаємопорозумінні, а його відсутність веде до неефективності і нежиттєздатності діалогу.

   Основні проблеми розвитку громад це труднощі у налагодженні роботи ініціативних груп громад.

   Підводячи підсумок конференції голова Дніпропетровської ради Віталій Володимирович Жеганський  висловив подяку всім виступаючим та акцентував увагу на  наступних моментах розвитку громад: «Головний ресурс громади – це люди»,   «Тільки допомігши собі я можу допомогти іншим»,   «Волонтерський рух це той потенціал в кожній громаді на котрий потрібно спиратись при роботі з людьми».

   Активна позиція  громадян  необхідна для залучення фінансових ресурсів. Для цього необхідно ґрунтовно та професійно навчити ініціативні групи громад основам активізації громад, ефективній комунікації та створенню соціальних проектів.

  Та побажав всім успіхів в їх позитивних змінах на місцях.

 Источник: http://tamarisk.org.ua


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх