Cтоп наркотикам! Врятуймо їхні душі і життя!

Переглядів: 2417 0 22.05.2009 в 22:39:47 Новини поліції

    На жаль, за останні роки наркоманія в Україні набирає обертів. Про це свідчить, зокрема, і медична, і міліцейська статистика. 
Держава чинить опір цій біді. Варто сказати про те, що існує ряд законодавчих актів протидії і запобігання наркоманії. На цій підставі Міністерство внутрішніх справ напрацювало систему заходів. Так, наприклад, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 р. №877 «Про затвердження Програми реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним оборотом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003-2010 роки» постійно здійснюється ряд цілеспрямованих заходів. 
Розроблено стратегію і тактику боротьби з наркоманією і в нашому міському відділі міліції, які здійснює сектор боротьби з незаконним оборотом наркотиків (СБНОН). Ми аналізуємо оперативну обстановку в сфері незаконного обігу наркотичних засобів на території обслуговування, встановлюємо осіб, причетних до цього, проводимо заходи, спрямовані на виявлення каналів надходження наркотичних засобів, виявлення нарколабораторій. Зокрема, достатньо активною і результативною була наша участь у загальноукраїнських операціях «Батискаф», «Генофонд» та інших. 

   Хочу підкреслити, що проблемою боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів займаються й інші служби нашого міського відділу. Це сприяє покращанню її результативності. Так, за 4 місяці нинішнього року Добропільським МВ ГУМВС України порушено 45 кримінальних справ: 37 за ст.309 ККУ – зберігання наркотичних засобів ,7 – ст.307 – збут наркотиків і одна за ст.321 – збут отрути. І найбільший внесок служби карного розшуку – 22 факти. (Найбільш ходові серед добропільських наркоділків – макова солома, марихуана, опій, із медпрепаратів – ефедрін ,трамадол.) 
Дієвими засобами щодо цих осіб стали: арешт чотирьох, стосовно одного обрано запобіжний засіб – грошова застава. До адміністративної відповідальності притягнуто 14 осіб. 
Та якими б цифрами ми не оперували, найстрашніші з них – про втрату людських життів і здоров`я. 
   Вдумаймося: у 2008 році померло 27 наркоманів з тих, що стояли на обліку. Їхній вік від 18 до 28 років – 2 особи, 29 років і старше – 25 осіб. За 1 квартал 2009 року померло 10 осіб, старше 29 років. 
Тривожить той факт, що наркоділки намагаються діяти серед молоді , особливо школярів, обираючи місце поблизу школи. Одне з таких ми виявили, проти збувача порушено кримінальну справу за ст.307 Кримінального кодексу України (збут наркотиків). Але, безперечно, наші зусилля були б ефективнішими, коли б ми мали допомогу як від батьків, вчителів, так і від громадських формувань: домових, вуличних комітетів, від жителів об`єднань власників багатоквартирних будинків. 
   Треба усвідомити: своїм сигналом до нас (телефони 102, 2-86-78) ви зупините біду, врятуєте життя і душу переважно ще юної людини. 
Звичайно, ні батьки, ні вчителі, ні сусіди не можуть бути свідками того, де і що приймає наркоман. Але є ознаки, за якими можна точно визначити, що хлопець чи дівчина вже «під кайфом», і треба бити на сполох. 
   Галюциногени: розширення зрачків, дрижання, холодні кінцівки, прискорений пульс, запаморочення, мова нечітка, панічна реакція, сильні галюцинації ,різкий крик, сміх, імпульсивні дії (застосовуються пігулки, капсули, порошки, маленькі сухі гриби ,папірці з розчином). 
Каннабіоіди: покраснення очей, кашель, запах конопель; порушення сприйняття часу і простору, грайливість, базікання, при великих дозах – загальмованість, сонливість; надзвичайно великий апетит (застосовується зеленувато-коричневий рослинний матеріал, маленькі коричневі шматочки, трубки для куріння ,самокрутки). 
Опіати: різко звужені зрачки, нежить, пітливість, втрата апетиту, сонливість; заторможена психічна реакція, підвищений інтерес до солодощів і фруктів (застосовуються голки, шприци, піпетки, обпалені чашки чи ложки). 
   Стимулятори: збільшені зрачки, сухі ніс, рот, губи, дрижання, тахікардія, прискорена мова; крайня втома, нервозність, неспокій, безсоння, втрата апетиту, викривлене мислення і агресивна поведінка (таблетки і капсули різного кольору, голки і шприци, обпалені чашки і ложки). 
Розчинники: висипання навкруги носа і рота , «порожній» погляд, нечітка мова, дрижання, слабкість суглобів – всі ознаки п`яної людини (упаковки від клею, аерозолів, сильний запах з рота ,крапки на одязі). 
   Тютюн: запах від одягу, з рота, підвищене слиновиділення, пітливість, блідість (пачки з-під тютюну або ін. виробів з нього, запах та бачного диму). 
   Це лише короткі підказки вам, дорослі, щоб ви могли своєчасно виявити (чи запідозрити) пристрасть і своїм втручанням (разом з нашою допомогою чи нарко-психотерапевтичної служби) зупинити біду.

 
Ярослав ІЩЕНКО, начальник сектора боротьби з незаконним оборотом наркотиків Добропільського МВ ГУМВС в Донецькій області.
 


Джерело: сайт міста Добропілля

Мітки: наркотики


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх