Особливе завдання: зупинити ВІЛ!

Переглядів: 1502 0 28.04.2009 в 11:44:22 Суспільство

    ВІЛ-інфекція кожного дня забирає життя людей. Найчастіше серед них ті, хто вживає наркотики. З метою зниження ризику передачі ВІЛ та СНІДу в Добропіллі створена Служба соціально-профілактичної роботи. В її основі лежить заміна використаних шприців на чисті, формування в залежної молоді навичок безпечної поведінки, мотивування проходження тестування на ВІЛ-інфекцію, подальше спрямування в реабілітаційний заклад.
   Служба діє згідно з Програмою «Надання соціальних послуг ін’єкційним споживачам наркотиків та членам їхніх сімей», затвердженою Добропільською міською радою. Як спеціалізоване формування Добропільського міського центру соціальних послуг для сім’ї, дітей і молоді існує з листопада 2006 року. За цей час за допомогою сюди звернулися багато людей, лише протягом 2008 року – дев’яносто осіб. Серед них шестеро ВІЛ-позитивних. «Також до нас звертаються і люди з близького оточення, зокрема, батьки. Їх інформують про ознаки, за якими можна визначити чи вживають їхні діти наркотики, про анонімне лікування та реабілітацію тощо… - говорить директор Центру Марина Миколаївна Антонова. – Окрім того, ми підписали договір про спільну діяльність з реабілітаційним Центром «Твій шанс» м. Добропілля. Тепер ми зможемо направляти наших клієнтів туди, а не Слов’янськ, Красноармійськ, Донецьк, як робили раніше».
   Величезний вклад в цю нелегку спільну працю – не дати поширитися хворобі, постійно вносить медсестра ВІЛ-кабінету ЦРЛ Людмила Анатоліївна Штих.
Вона надає консультації з профілактики і лікування поранень і гнійників, які виникають при тривалому вживанні ін’єкційних наркотиків, проводить заміну шприців, видачу мастила, дезінфікуючих засобів. За минулий рік було замінено 1405 шприців. Людмила Анатоліївна розуміє специфіку своєї роботи, ставиться до цього серйозно і відповідально. Тому звертається до населення через нашу газету: «Якщо людину або родину торкнулася ця біда, ми чекаємо Вас у своєму консультаційному пункті, розташованому на території Центральної районної лікарні м. Добропілля, за адресою вул. Гагаріна, 3. тел. 2-73-96. Пункт працює у будні з 15.00 до 18.00, у вихідні – з 11.00 до 14.00».
   Чи можна вмовити людину залишити наркотики? Найчастіше це не під силу. Тим більше, коли хворий не бажає розлучатися зі своє залежністю. Та коли людина хоче звільнитися від «полону», дуже важливо, хто в цей час буде поряд: близька людина, уважний лікар, професійний психолог. Всі ці риси намагаються поєднувати в собі працівники Центру та Служби, щоб допомогти розпочати нове життя або хоча б зупинити ВІЛ.


 Юлія Бурховецька. Газета "Новий шлях"


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх