Щедра душа – щедра й земля

Переглядів: 1634 0 13.11.2008 в 15:29:50 Новини сайту

        І пахне хлібом з кожної оселі 
        Таким смачним, здається неповторним! 
        Розносить вітер запах той по селах 
        І запах той повітря все наповнив. 
                                Лілія Гринцова. 
       

    Запах хліба. Він ніби казкове зілля причаровує до себе. І той, хто відчув його, хоча б раз, ніколи не забуде. Його виростили благословенні руки хлібороба, які вклали в нелегку справу все своє серце, душу. 
    На території Добропільського району сільськогосподарську діяльність ведуть 16 сільгосппідприємств і 91 фермерське господарство. 
    І хоча агропромисловий комплекс переживає не найкращі часи, але все ж у цьому році вдалося досягнути хороших результатів. 
Під урожай 2008 року сільгосппідприємства посіяли 29957 га зернових культур, очікується отримати 82,4 тис. тонн зерна або 123 % до Програми економічного і соціального розвитку району. А з виконанням Програми з виробництва соняшнику впорались на 130 відсотків (планується зібрати 19,4 тис. тонн.) Овочів також буде отримано 4,7 тис. тонн, тобто 163,4 % до Програми. 
    За словами фахівців, останні роки спостерігається тенденція до збільшення ріллі в фермерських господарствах і навпаки – значне зменшення в сільгосппідприємствах. На сьогодні фермери обробляють 7,1 тис. га, що становить 13,9 відсотка від загальної площі ріллі (51,2 тис. га). Одне фермерське господарство обробляє в середньому 78 га, сільгосппідприємство – 2207 га. 
    Окрім того, сільгосппідприємства району в поточному році впровадили інтенсивні технології вирощування зернових культур на площі 9000 га: озимої пшениці – 5000 га, кукурудзи на зерно – 3000 га, ярого ячменю – 1000 га. 
    Лідерами серед сільгосппідприємств залишаються ТОВ „Перспектива” (директор В.В.Антипенко), ДВ „Оксамит” ТОВ „Бета – Агро-інвест” (директор В.М.Сацура), ТОВ „Добропільське сортонасіницьке підприємтсво” (директор Ф.В.Паскал). 
Урожайність зернових культур у ТОВ „Перспектива” склала 48 ц/га, соняшнику – 27,5 ц/га, овочів – 4,6 тис. тонн. 
    Трудовий колектив ДВ „Оксамит” ТОВ „Бета – Агро-інвест” зібрав зернових – 15 тис. тонн, соняшнику – 2,1 тис. тонн. А третє підприємство, яке крокує поряд з ними, отримало 42,4 ц/га зернових , соняшнику – 25,6 ц/га. 
    Щодо тваринництва району, то в цій галузі агропромислового комплексу, стабілізується чисельність поголів’я корів. Середній надій молока на одну корову складе 2784 кг, тобто на 14,6% більше минулорічного показника (2076 кг). 
    Виконання Програми вирощування худоби та птиці очікується на 141,5%, виробництва м’яса – на 168 %, молока – на 103,2 %. Зростання обсягів виробництва м’яса досягнуто за рахунок розведення та реалізації худоби м’ясних порід племпродуктором ЗСАТ ім. Т.Г. Шевченка (директор В.М.Батицький). 
Велика плеяда працівників сільгосппідприємств за свою любов до землі, старанну, плідну працю нагороджена на честь Дня працівників сільського господарства одержала подарунки цінними подарунками. Серед них трактористи-машиністи: С.І. Ремінний (ТОВ „Відродження”), О.В. Руденко (ПСГП „Агрофірма „Земляни”, О.І. Волосюк (фермерського господарство „Надія”), комбайнер ТОВ „Агрофірма Каравай” Г.В.Іскра та інші. 
    Є серед передовиків і молодий водій С.П.Харченко (АТЗТ „Екопрод АТ”). Нещодавно він поповнив ряди української армії і не знає, що на нього чекає Подяка від Міністерства агропромислового комплексу. Вона буде відправлена на адресу військової частини, де служить Сергій Харченко. 
Шановні хлібороби! Вітаємо Вас з професійним святом! Хай родючою буде матінка-земля, сприятливими – погодні умови для доброго врожаю, дружним колектив! Хай на Вашому столі завжди буде духмяний хліб, а за столом уся щаслива родина! 


    Юлія БУРХОВЕЦЬКА. "Новий шлях"


Джерело: сайт міста Добропілля

ComForm">
avatar
Наверх