У чоловіків пиво пригнічує вироблення тестостерону. Змінюється зовнішній вигляд чоловіків: зменшується кількість волосся на тілі й обличчі, зменшується м’язова маса, збільшуються грудні залози, змінюється тембр голосу, з’являється «пивний животик» і відкладається жир на стегнах і талії. Виходить, що пристрасний шанувальник пива за біологічними ознаками поступово перетворюється у жінку... Багато хто вважають, що пиво – це корисний напій (ячмінь містить необхідні білки і вуглеводи), і слабоалкогольний. Якщо хтось з ваших близьких у підтримку наводить ці докази, спробуйте намалювати йому реальну картину і розкажіть про те, що пиво – це ще й алкоголізм, великий живіт, хвора печінка, проблеми зі серцем і слабкість у ліжку.
Перший потерпілий – шлунок
Пиво, звичайно, слабоалкогольний напій, але все ж не газована вода, а отже енна кількість етилового спирту у ньому є. Мало того, у деяких сортах пінного вмісту алкоголю досягає 10-14 %, тобто пляшка пива може прирівнюватися до 50-100 грамів горілки. Щоденне наповнення стравоходу, шлунка і кишківника алкогольною рідиною з елементами бродіння не може не вплинути на їхній стан. Пиво дуже агресивно подразнює і отруює слизову. Окрім цього, у разі регулярного прийому пінного напою залози, що розташовані у стінках шлунка і виробляють шлунковий сік, спочатку виділяють багато слизу, а потім атрофуються. Травлення стає неповноцінним, їжа застоюється або непереварена поступає у кишківник. Результат – проблеми зі стільцем і гастрит. До речі, хронічний алкогольний гастрит супроводжується скаргами на загальну слабкість, пригнічений настрій, зниження працездатності, металевий присмак і гіркота у роті, болі у животі, відчуття важкості.
Удар по печінці
Алкоголь є головним ворогом печінки, головна функція якої – очищення організму. Якщо змусити цей орган боротися лише з пивом, можна порушити його антитоксичну функцію. І тоді печінка вже не слугуватиме надійним бар’єром для інших сильнодіючих і отруйних речовин. Зловживання хмільним напоєм може розвинути запальні процесів і навіть довести до гепатиту. До того ж хронічний пивний гепатит може протікати у прихованій формі, без яскраво виражених симптомів. Якщо вчасно не зупинитися, на пиві можна заробити навіть цироз печінки. Також від регулярного вживання пива страждає підшлункова залоза: напій пригнічує виділення ферментів, і природній процес розщеплення поживних речовин порушується.
Нирки – санітари організму
Головне завдання нирок – підтримання постійного внутрішнього середовища організму. Вони беруть участь у регуляції водно-електролітного балансу і кислотного складу організму. Пиво порушує ці природні процеси, тому що змушує нирки працювати з потрійною силою. Хто хоча б раз пив хмільний напій, знає, як швидко після нього виникає бажання сходити в туалет. По-науковому це називається поліурією – посиленим сечовиділенням, що пов’язано з дією спирту на ниркові тканини і підвищенням їхньої фільтраційної здатності. Маючи такий потужний сечогінний ефект, пиво вимиває з організму важливі «будматеріали» – мікро- і макроелементи, особливо калій, магній і вітамін С. У разі дефіциту калію відбуваються зриви серцевого ритму, з’являються болі в ікрах, слабкість у ногах. Недостатня кількість магнію впливає на настрій – людина стає роздратованою, плаксивою, погано спить. Через недостачу вітаміну С знижується імунітет, частіше виникають застудні захворювання. У випадку запущеного пивного алкоголізму може трапитися склероз ниркових судин, крововиливи у нирки, інфаркти нирок. Надалі через поступове руйнування спиртом мертві клітини замінюються з’єднувальною тканиною, нирка зменшується у розмірах і зморщується.